Magyarország nem politizálta át a vakcinák ügyét

Kovácsi Sándor írta 2021. 04. 27., k - 11:52 időpontban

Oroszország nagyra értékeli, hogy Magyarország nem politizálta át a vakcinák ügyét, és elsőként vásárolt Szputnyik V-t – írta a Magyar Hírlap Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövetet idézve. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Magyarország megbízható európai partner, a kétoldalú politikai kapcsolatokat pragmatizmus, kölcsönös tisztelet jellemzi.

A diplomata felidézte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóit, kölcsönösen előnyösnek írta le a gazdasági kapcsolatokat, a paksi bővítést, az orosz gázszállítást. Kitért a kulturális kapcsolatokra, a két ország együttműködésére a finnugor kérdésekben.

Szerinte Magyarország sikeresen ötvözi az európai és az euroatlanti kötelezettségvállalásokat az Oroszországgal kölcsönösen előnyös partnerséggel, Budapest álláspontját pedig kiegyensúlyozottnak tartja az EU és a NATO keretében. 

A magyar fél már megkapta a szerződésben foglalt mennyiség kétharmadát. Örülünk, hogy az orosz tudomány fejlődése segít Magyarországnak – emelte ki Jevgenyij Sztanyiszlavov. Szerinte a Szputnyik V-t előbb-utóbb engedélyezik az EU-ban. 

Külön kiemelném Magyarország józan és pragmatikus hozzáállását, amelynek köszönhetően az országnak sikerült az EU éllovasává válnia a beoltottak népességarányos számában – folytatta a diplomata, és mint mondta, hiába próbálták az orosz vakcinát hitelteleníteni, a hatékonysága már nem is 91,6 százalék, hanem 97,6 százalék. 

Az orosz diplomata ugyanakkor az emberi jogok megsértése, az erőszakos ukránosítás miatt bírálta Kijevet, szerinte arra határozott választ kell adnia a nemzetközi közösségnek.

 

Magyar Hírlap nyomán

Borítókép: reuters

Új hozzászólás

Forrás neve
Magyar Hírlap