Emlékezés Lehár Ferenc születésnapja és egy kiváló barátságra

Zetényi-Csukás… írta 2021. 04. 30., p - 20:21 időpontban

151. esztendeje, hogy az operett „Luxemburg grófja” Komárom városában megszületett. Ezen jeles alkalomból mégsem kiváló műveit sorolom, vagy életrajzának állomásait vázolom fel. hanem önző módon egy kevéssé ismert kapcsolatát szeretném bemutatni a jeles zeneszerzőnek. 

És bizony. ez a kapcsolat nem más volt, mint nagybányai Horthy Miklós!

Első találkozásuk Pólában történt, ahol Nicholas von Horthy-nak régtől, Lehárnak éppen akkor lett ott a szolgálati helye. Igen, a későbbi magyar kormányzó az Osztrák-Magyar Monarchia tengerésztisztje, míg Lehár a haditengerészet zenekarának karmestere volt. 

Szóval képzeljük el, hogy Horthy Miklós zongorázik - közel háromszáz dalt tudott fejből - amikor belépett a tiszti kaszinóba Lehár és megüti a fülét az ismeretlen tengerésztiszt játéka. 

Szerény bemutatkozása után engedélyt kér egy zongorajátékra, amelyet a „gentlemen’s agreement”-alapján rögvest megkap a jóképű és szimpatikus fiatal tengerésztől.

Néma csend lett a teremben, ahogy Lehár „csodát csinált” a zongora billentyűin, de akkor jött a meglepetés: 

Horthy először németül majd magyarul, énekelni kezdett, mire orkánszerű viharként tört ki a taps a közönség soraiban. Egymásra talált messze idegenben a két magyar (bizony, kit Franz Lehar-nak mondanak német nyelvterületen, az magyar volt, mind lelkében, mind anyanyelvében!).

Talán nem sokan vannak, akik tudják, hogy néhány évtizeddel később, Lehár, mint ismert zeneszerző, az akkor már magyar kormányzónak dedikálta az egyik általa szerzett katonaindulóját. Ámbátor, volt idő, amikor a kapcsolatuk Ferenc testvére, Lehár Antal báró miatt megromlott (ez a téma is érdekes, hogy az egyik Lehár-fiú báró a másik meg nem, majd talán egyszer erről is beszélhetünk!).

Miután a viharfellegek elvonultak a barátságuk egéről, nagyon elszaladt az idő, egészen 1943-ig.

Az egykori „énekes” aki Magyarország kormányzója lett, őszinte örömmel és tisztelettel adta át az egykori „zongoristának” az óriási elismerésnek számító Corvin-koszorút.

Mert ugyan sok esztendő elszaladt, de a barátságuk töretlen maradt…

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Hozzászólások

Zetényi Csukás…

2021. 05. 01., szo - 02:05

A Monarchia ügyei nem az Admiralitáson dőltek el ,hanem az említett Tiszti-kaszinóban .
Történt ez már a harmadik évezred elején ,amikor is az említett kaszinóban bált rendeztek.Annak tiszteletére ,hogy a lebontásra ítélt Tengerészeti haditemető megmenekült .Ebben a temetőben 40 000 halottat temettek el . Miutánn felújították eljött az ideje,hogy azt felszenteljék.
Az osztrák katolikus egyházfő erre a hétre kinevezett egy papot a haditengerészet főpapjának ,aki az ünnepség kezdetekor a haditengerészet templomában cereblálta a misét .
Ezen az ünnepségen felvonultak a volt Monarchia hadtestjeinek hagyományörzői.Minden hadtest képviselve volt korabeli öltözékben . Ez a hatalmas tömeg nem fért be a templomba még állva sem .Ezért aztán a templom előtti tér is megtelt. Az ünnepség több napon átt tartott .A magyarságot csupán mi öten,hatan képviseltük , akkor ott .Egy filmstábot vezettem . Betacam SP kamerával sokórás anyagot forgattunk le.
Őrzöm ezt az anyagot a mai napig ,mert lehet,hogy egyszer majd a hálás utókor érdeklődést mutat iránta .
A bál végezete előtt a vacsora utánn odajött hozzám az asztalomhoz Gróf Cernin ,kinek a családja szokta adni a Monarchia külügyminisztereit,és megköszönte a munkánkat az utókor nevében ,majd megölelt és megcsókolt.
Az emlékkönyvembe pedig -e sorokat írta :

Új hozzászólás