Képzett szakemberekből van hiány Délvidéken

Kovácsi Sándor írta 2021. 05. 16., v - 13:13 időpontban

Többek között erről is beszéltek a szabadkai Városi Szociális-Gazdasági Tanács legutóbbi ülésén, ahol Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és turisztikai titkár is részt vett.

Mint elhangzott ugyan a városban jelentős számban vannak munkanélküliek, de ennek ellenére a szakemberhiány is jelentős. Sőt, Szabadkán a tavalyi 4178 bejelentett munkanélküli száma az idén további 562-vel bővült, akiknek egy jelentős része korábban a turizmusban vagy a vendéglátásban dolgozott.

Ennek ellenére hatalmas gondot jelent mint az észak-bácskai városban, mint Délvidék egész területén, hogy a legjobb szakemberek külföldre távoztak. Ez leginkább az építőipart és az ahhoz kapcsolódó mellékágazatokat érintette, de rengeteg villanyszerelő és kisgépszerelő is hiányzik. Míg vidéken megbízható szezonmunkást vagy kisegítő munkást is egyre nehezebben találnak a földművesek.

A tartományi titkárság több pályázattal igyekszik segíteni a munkanélküliek továbbképzését, illetve a vállalkozókat ösztönözni, hogy jobb munkakörülmények és magasabb béreket biztosítsanak a munkavállalóknak.

 

A borítókép illusztráció, forrása: nyugdijguru.news

Új hozzászólás