A brit vasút is szivárványos lett...

Wertheim László írta 2021. 05. 17., h - 06:36 időpontban

A London North Eastern Railway (LNER) vasúttársaság közleményben kért elnézést az utasaitól, amiért egy mozdonyvezetőjük azzal kívánt jó utat a felszállóknak: „Jó napot kívánok, hölgyeim és uraim…”. Az esetre egy, a Twitterre feltöltött felháborodott üzenetből derült fény, amit a vasúttársaság LMBTQ-szakszervezetének képviselője jegyez, a London North Eastern Railway-nek címezve.

A képviselő szerint a mozdonyvezető köszöntése, mely így szólt: „Jó napot kívánok, hölgyeim és uraim, fiúk és lányok”, sértő volt a „nem bináris” személyekkel szemben, akik úgy érezhették, mintha nekik nem kívánnának jó utat. A szakszervezet vezetője maga is „nem binárisnak” vallja magát… innen eredhet a felháborodásának forrása...

A vasúttársaság szóvivője elnézést kért az „incidensért”, tweeteren kifejtette, hogy az alkalmazottaknak nem lenne szabad így fogalmazniuk. Mielőbbi intézkedést ígért az ügyben, ami azt jelenti, hogy az utasokat a fentiek szerint megszólító mozdonyvezetőt akár fel is függeszthetik állásából – csak azért, mert próbált udvarias és barátságos légkört teremteni.

Kisebb tweet-háború robbant ki a közlemények nyomán arról, hogy megengedhető-e a vasúttársaság munkatársainak nemüknek megfelelően köszönteni az utasokat. Sokak szerint az ilyen megnyilvánulások sértőek és kirekesztőek, mások viszont úgy vélik: teljesen normális a hagyományos köszönési formákat használni, még akkor is, ha egy-egy szűk társadalmi csoport ezt sértőnek érezheti.

Az utóbbi időszakban több cég is megtiltotta alkalmazottjainak, hogy a „hölgyem”, illetve „uram” kifejezést használják, mivel azzal – LMBTQ-szervezetek szerint – hátrányos megkülönböztetés érheti azokat, akiknek választott neme különbözik a születési nemétől.

 

 

Forrás: V4NA nyomán

Új hozzászólás