Moszkva a Közel-Keleti Négyes összeülését kezdeményezi

Wertheim László írta 2021. 05. 19., sze - 12:38 időpontban

Moszkva a Közel-Keleti Négyes összeülését kezdeményezi, hogy beindítsa a párbeszédet. A “Négyes” az ENSz-re, az Európai Unióra, az Egyesült Államokra, és Oroszországra utal. De ne legyünk illúziók alatt, hogy egy ilyen fórum ideális, vagy hogy könnyű megoldást kínálna erre a hetvenéves konfliktusra. De az kedvező, hogy ez a fórum kiszélesíti a tárgyalást és a közvetítést. És ez lehet azon patthelyzet feloldásának a kulcsa, amely a konfliktust és a szenvedést táplálja.

Az utolsó négy évtizedben az úgynevezett békefolyamat, amelyben az USA volt az egyetlen és önjelölt közvetítő egy csúfos kudarc volt. Az USA által vezetett békefolyamat a palesztinok életkörülményeinek folyamatos romlását okozta, míg az izraeliek egyre több vitatott területet foglaltak el. Ez azért van, mert az amerikai “tisztességes közvetítő” szerep egy hamis színjáték. A valóság az, hogy Washington szponzora Izraelnek, a rendszerszintű jogsértéseinek nem csak a palesztinokkal, hanem általában a szomszédos arab országokkal szemben. Washington Izraellel szembeni szüntelen engedményei mögött a saját önző közel-keleti geopolitikai olajérdekeinek védelme és a számára életbevágóan fontos petrodollár rendszer fenntartása állnak. Ezek az engedmények Izraellel elhitették, hogy lehet olyan arrogáns amilyen csak akar, és hogy a tetteiért nem lesz soha semmilyen büntetés.

Washington nagyon is a probléma része, nem pedig a megoldásé. Ezt mutatta az is, ahogy Joe Biden “izrael önvédelmi jogának korlátlan támogatásáról” beszélt, miközven az izraeliek palesztin családokat öltek meg légitámadások közben. Biden nem is említi a palesztinok jogát az önvédelemhez, vagy azt, hogy a palesztinok azért lőttek ki rakétákat izraeli területekre, mert az izraeliek arabok otthonait kobozták el Kelet Jeruzsálemben.

A közel-keleti patthelyzet instabilitáshoz és regionális feszültségekhez vezet. Izrael USA általi támogatása ezt a patthelyzetet hosszabbítja. Ennek a támogatásnak egyik része egy 3.8 milliárd dolláros katonai támogatás évente, másik része az, hogy Amerika terjeszti azokat a “cionista mítoszokat” amelyek elfedik azt a tényt, hogy Izrael megszállás alatt tartja a palesztinok hazáját. Az egyike ezeknek a mítoszoknak, hogy Izrael egy olyan területen keletkezett ahol nem éltek emberek.

Az amerikai és orosz zsidók ezrei azért döntöttek az izraeli letelepedés mellett, mert rengeteg pénzügyi támogatást kaptak házépítésre, nem azért mert “nem volt hazájuk”. Az, hogy Amerika Izrael talpnyalója, és hogy Amerika miatt ennyire torz a kép Izrael alapításának körülményeiről, kiváltó okai a palesztin földek bekebelezésének. Az USA “közvetítés” alatt a palesztinok jogai folyamatosan csorbultak.

Oroszország felhívása, hogy a tárgyalási fórum tágabb legyen, magába hordozza annak a lehetőségét, hogy a párbeszéd kiegyensúlyozottabbá váljon, és hogy a palesztinok történelmi álláspontját is meghallgassa a nemzetközi közösség, valamint, hogy Izrael vállaljon felelősséget a megszállásért.

Az Oroszország által kezdeményezett többoldalú fórum csak jobb lehet a Közel-Keletnek, mint az amerikai “közvetítés” volt valaha. Ez utóbbi mindig is egy kegyetlen tréfa volt.

 

A borítókép forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Új hozzászólás

Forrás neve
Oroszhírek