Izrael a vádlottak padjára került...

Wertheim László írta 2021. 05. 20., cs - 22:20 időpontban

Múlt hét szerdán 25 amerikai képviselőházi demokrata politikus szólította fel Antony Blinken külügyminiszert, hogy ítélje el a Sejk Dzsarra-i kilakoltatásokat Jeruzsálemben. A kérdéses negyedben hosszú ingatlanjogi vita áll a háttérben. A Haaretz utal rá, hogy a 435 fős amerikai képviselőházban 219 demokrata van, így több mint egytizedük egyértelműen Izrael ellen fordult, ilyen arány korábban elképzelhetetlen lett volna.

Az aláírók között természetesen különösen fontosak a woke négyesfogat tagjai, vagyis a palesztin származású Rashida Tlaib, a szomáliai származású Ilhan Omar, illetve Ayanna Pressley és Alexandira Ocasio-Cortez. A négyes leghangosabban Izrael-ellenes tagjai – Omar, Tlaib és Ocasio-Cortez – az utóbbi napokban mind „apartheidnek" és „háborús bűnösnek" nevezték Izraelt, mintha csak összebeszéltek volna.

Pressley kongresszusi beszédében többet is követelt, mint érvelt: „Nem hallgathatunk, amikor kormányunk 3,8 milliárd dollárt küld katonai segélyt formájában Izraelnek, amit palesztin otthonok lerombolására, palesztin gyermekek bebörtönzésére és palesztin családok kiköltöztetésére használnak. A költségvetés értékeink tükre is.” Itt a képviselőnő az Izraelnek adott amerikai katonai segély megvonása mellett érvelt, mely segély jelentős részéből egyébként amerikai katonai felszerelést kell venni.

Izrael támogatásának megvonása eddig a szélsőjobboldal vesszőparipája volt, most viszont a progresszívek karolták fel. Amerikától kezdve Anglián át Hollandiáig Izrael kerül a vádlottak padjára a baloldalon.

Nem csak a kongresszusban szólaltak fel egyébként a katonai támogatás megvonása mellett, Bernie Sanders szenátor is azt javasolta Twitteren, hogy „meg kell vizsgálni” az Izrael számára adott katonai támogatást.

A brit baloldal hasonló képet mutat, mint az amerikai. Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt volt elnöke, akit a Simon Wiesenthal Központ 2019-ben az év leginkább antiszemita közszereplőjének nevezett, arról írt Twitterre, hogy „az ellenségeskedés növekedése az éjszaka során Jeruzsálemben és most Tel-Avivban a Seik Dzsarra-i otthonokba való, kormány által támogatott telepesek betöréseinek egyenes következménye. Ha Izrael akarná, véget vethetne a vérontásnak, ha befejezné Gáza ostromát és Palesztina megszállását. Azonnali tűzszünet kell.” Mindez ironikus, hiszen Corbyn például 2018-ban a magyar kormány vádolta azzal, hogy „az antiszemitizmushoz dörgölődzik".

A PvdA és a Zöld Baloldal is arra kérték Blok külügyminisztert, hogy „amilyen hamar csak lehet”, ítéljék el Izraelt. A pártok tudni akarják, milyen lépéseket tervez a külügyminiszter Izrael ellen. A Szocialista Párt pedig egyenesen azt kéri, hogy uniós szinten javasolja a holland kormány az Izraellel kötött 2000-es partnerségi szerződés felbontását.

Új hozzászólás

Forrás neve
Mandiner