Károly herceg azonosíthatja Aba Sámuel magyar király maradványait

Balassa Endre Bálint írta 2021. 05. 31., h - 12:09 időpontban

Lehetséges, hogy Aba Sámuelnek, magyarok királyának és feleségének maradványai kerültek elő egy abasári ásatáson. Hogy a tudósok biztosan kijelenthessék a rendkívüli lelet eredetét, különös segítségre lesz szükségük: Károly walesi herceg azonosíthatja az egykori uralkodót. A ma 2500 lakosú Abasár a honfoglalás kora óta nemzetségfői központ, egy időben itt volt a királyi központ is, és minden bizonnyal itt helyezték örök nyugalomra Aba Sámuelnek, Magyarország 3. királyának holttestét. „Erről a helyről irányították az országot 1000 éve. Ez egy kis település lakói számára szinte felfoghatatlan" – mondta a Ripostnak Kazsu Attila, Abasár polgármestere.

A közelmúltban két, egymáshoz közel temetett ember csontvázát találták meg. Azt tudják, hogy Aba Sámuelt itt temették el, de még nem biztos, hogy az egyik az ő csontváza.

Az erdélyi Rhédey család az egyik legrégebbi magyar család, az Aba nemzetségből vált ki a XIII. században. Később a Habsburgok elől menekülve a család Erdélyben települt le, Erdőszentgyörgyön.

Itt született Rhédey Klaudia 1812-ben. Ő Erzsébet királyné ükanyja, Károly herceg szépanyja.

Mivel az archeogenetikában a rokonság megállapításához egy férfi DNS-e kell, ezért nem Erzsébettől, hanem a fiától, Károlytól van szükség DNS-mintára ahhoz, hogy meg tudják állapítani, bizonyosan a magyar király, Aba Sámuel csontváza került-e elő Abasáron.

Hozzászólások

Koczy Laszlo

2021. 06. 01., k - 14:35

Nem ertem, miert nem a magyar Aba-nemzetsegbol leszarmazo csaladok tagjait tagjait (pl. Hedry) keresik meg. Joval egyszerubb volna, es ferfi leszarmazottaknal meg az Y kromoszomat is meg lehetne nezni.

Új hozzászólás

Forrás neve
Origo.hu