Sepsiszentgyörgyön akarják Trianont megünnepelni az oláhok

Kovácsi Sándor írta 2021. 06. 02., sze - 15:55 időpontban

Az Úz-völgyi katonasírok meggyalázásában is részt vállaló Mihail Tirnoveanu, a kezdeményezés szervezője kijelentette, hogy az idei trianoni rendezvényük valóban emlékezetes lesz, és fennmarad a történelemben. Elmagyarázta, vagyis elrománozta, hogy miért Sepsiszentgyörgyön és nem például Brăilán gyűlnek össze.

Egyszerűen azért, mert Brăilán senki nem akar területi autonómiát, senki nem vonja kétségbe a trianoni békeszerződést, miközben Kovászna és Hargita megyében számtalan hang, egyesület, párt, polgármester, tanácselnök intézményvezető nem szokta meg a trianoni döntést, úgy vélik, hogy ezzel hatalmas igazságtalanság érte a magyar nemzetet – írja a magyarellenes uszító.

Szerinte Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyékben tipikus hadviselés folyik a románok ellen, a pszichológiai területért. Zavarosan és hosszan magyarázza, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés, aláássa a románok önbizalmát, és végül akár területelszakadáshoz is vezethet.

Veszélyesnek tartja, hogy Kovászna és Hargita megyékben csak magyar művelődési, társadalmi, vallásos és gazdasági élet van. Ezért van szükség arra szerinte, hogy minden fontos dátumon az ország minden megyéjéből megjelenjenek a románok, és megtörjék a „magyar hipnózist”.

Így a magyarok megértik, hogy mégiscsak Romániában élnek, a helyi románok pedig, hogy nincsenek egyedül, egy esetleges autonómia kikiáltásakor, nem egykét ezer, de több tízezer román jelenne meg Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában vagy Kézdivásárhelyen, mint ahogy az Úz-völgyében 52 keresztért ötezer román érkezett a hegyekbe – fenyegetőzik Tîrnoveanu.

A sepsiszentgyörgyi rendezvényre pénzadományokat is gyűjt a kezdeményező, amiből két molinót készíttet a tervek szerint, amelyek a román hadsereg 1916-os Kárpátokon való átkelését és az 1918-as gyulafehérvári gyűlését fogják ábrázolni.

De vettek több mint száz román zászlót, és két kórust szállítanak Sepsiszentgyörgyre.

Az egyesület képviselőjét szerdán délelőtt rendelték be a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalba meghallgatásra.

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményben arra kéri fel Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást, és a rendelkezésére álló eszközök segítségével akadályozza meg ezen törvényellenes rendezvény megvalósulását.

Tîrnoveanu és egyesülete egy kulturális eseménynek álcázott, nyíltan és súlyosan magyarellenes tüntetést szerveznek, amely sérti nem csak a helyi és székelyföldi magyar lakosság gondolati szabadságát és alkotmányos jogait – olvasható a Mezei János és Csomortányi István társelnökök által aláírt közleményben.

Ezek a rendezvények nem engedélykötelesek, hanem bejelentés-kötelesek, így a polgármesteri hivatal nem tilthatja be – mutatott rá megkeresésünkre Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. „Nem az a megoldás, hogy betiltjuk a rendezvényt, azzal csak azt érjük el, hogy még többen jönnek, a városnak nem ez az érdeke. Egyértelműen provokálni akarnak, alig várják, hogy olyan döntést hozzunk, amivel mozgósítjuk a még passzív híveiket. Az a feladatunk, hogy ebben a helyzetben bölcsek maradjunk – mondta a polgármester. Antal Árpád szerint a helyi román közösség adhatna frappáns választ az őket képviselni akaró, más vidékekről érkező „hőzöngőknek”.  

 

Forrás: szekelyhon.ro

Borítókép: maszol.ro

Hozzászólások

Új hozzászólás