Ismét beterjesztik Székelyföld autonómiatervezetét

Kovácsi Sándor írta 2021. 06. 17., cs - 10:33 időpontban

Ismételten a bukaresti törvényhozás elé viszi Székelyföld autonómiatervezetét Kulcsár-Terza József és társkezdeményezőként képviselőtársa, Zakariás Zoltán. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselői erről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Regionális önkormányzati munkacsoportülésén beszéltek Budapesten a Magyar Országgyűlésben. Az EMSZ sajtóirodája által kiadott közlemény szerint a Zsigmond Barna Pál és Molnár Zsolt vezetésével június 10-én zajlott tanácskozáson a magyar Európa tanácsi elnökség kisebbségvédelmi vonatkozásairól, a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági problémáiról és a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésekról is beszéltek.

Az EMSZ – Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt szövetsége – képviseletében jelen lévő Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József beszámolt az autonómiatörekvések helyzetéről, Kulcsár-Terza József pedig elmondta: újra be fogja terjeszteni a román parlamentben a Székelyföld autonómiatervezetéről szóló törvényt. Az EMSZ parlamenti képviselői emlékeztettek: a kormányprogramban szerepel a kisebbségi törvénytervezet benyújtása is, melyre várhatóan szeptembert követően kerülhet sor. Zakariás Zoltán szerint a törvény célja a kulturális autonómia intézményesítése kell hogy legyen, ezt pedig azoknak a pártoknak és civil szervezeteknek kell kidolgozniuk, amelyek eddig is behatóan foglalkoztak a témával.

A KMKF munkacsoport ülésén Juhász Hajnalka miniszteri biztos az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának május 21-én indult féléves magyar elnökségének prioritásait ismertette, különös tekintettel a kisebbségvédelem jogi aspektusaira, célként fogalmazva meg, hogy e területet újra az ET tevékenységének középpontjába kell állítani. Kalmár Ferenc miniszteri biztos a magyar elnökséghez kapcsolódó kisebbségvédelmi konferenciák tervéről adott tájékoztatást. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott átfogó felvezető előadást tartott a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági és autonómia-lehetőségeit befolyásoló tendenciákról, kitérve a nemzetrészek törekvéseit összehangoló egyeztetések új kereteire is. A munkacsoport tagjai egységesen kiállnak az Európa Tanács magyar elnökségének törekvései mellett, egyúttal álláspontjuk szerint továbbra is törekedni kell arra, hogy az Európai Unió jogszabályalkotással is támogassa az őshonos, ám számszerű kisebbségben élő nemzeti közösségek ügyét.

A KMKF munkacsoport ülésén Juhász Hajnalka miniszteri biztos az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának május 21-én indult féléves magyar elnökségének prioritásait ismertette, különös tekintettel a kisebbségvédelem jogi aspektusaira, célként fogalmazva meg, hogy e területet újra az ET tevékenységének középpontjába kell állítani. Kalmár Ferenc miniszteri biztos a magyar elnökséghez kapcsolódó kisebbségvédelmi konferenciák tervéről adott tájékoztatást. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott átfogó felvezető előadást tartott a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági és autonómia-lehetőségeit befolyásoló tendenciákról, kitérve a nemzetrészek törekvéseit összehangoló egyeztetések új kereteire is. A munkacsoport tagjai egységesen kiállnak az Európa Tanács magyar elnökségének törekvései mellett, egyúttal álláspontjuk szerint továbbra is törekedni kell arra, hogy az Európai Unió jogszabályalkotással is támogassa az őshonos, ám számszerű kisebbségben élő nemzeti közösségek ügyét. A munkacsoport szolidaritását fejezte ki a kárpátaljai magyarsággal, amelynek helyzetét veszélyezteti és tovább ronthatja a nemzeti kisebbségekről, illetve az őshonos kisebbségekről szóló ukrán törvény elfogadása. A munkacsoport tagjai egyetértettek abban, hogy az Európa jövőjéről szóló konzultációsorozat idején a polgári kezdeményezések melletti további kiállással is rá kell irányítani a figyelmet a nemzeti kisebbségek elvárásaira. A magyarság fontos feladatának gondolják ugyanakkor, hogy a népszámlálásokon a „minden magyar számít” elv érvényesítésével mutassa fel tényleges jelenlétét.

 

 

Forrás: 3szék.ro

Új hozzászólás

Forrás neve
3szék.ro