Szombaton megtartották az Ezer Székely Leány Napját

Kovácsi Sándor írta 2021. 07. 04., v - 09:02 időpontban

Szombaton tartották a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját. Bár a tavalyihoz hasonló, visszafogott ünnepségre kerülhetett csak sor a kilencvenedik évfordulón, mégis bőven meghaladta az ezer főt a kilátogatók száma, akik közül több hagyományőrző szekereken és lóháton is érkeztek. A késő délelőtt kezdődött ünnepségen előbb Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere mondott köszöntőt, amelyben elismerte, hogy sokkal nagyobb öröm lett volna a tájegységenként közösen felvonulni a Hármashalom oltárhoz.

Csíkpálfalva község Csíkdelne település révén 2020 után ismét tiszteletbeli házigazdája volt az eseménynek. Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere ünnepi felszólalásában kitért az esemény fontosságára, hiszen – mint mondta –, kiváló rendezvény az Ezer Székely Leány Napja azon kétkedők számára, akik szerint Székelyföld nem is létezik.

Szombaton megtartották az Ezer Székely Leány Napját
Kép forrása: székelyhon.ro; Veres Nándor

A szentmisét – a hagyományoknak megfelelően – a házigazda település plébános celebrálja, így azt idén is Csíki Szabolcs plébános, ifjúsági főlelkész mutatta be. Prédikációjában úgy fogalmazott, hogy a székelyek szentélyében, Csíksomlyón nem lehet bántódásunk a már aranyrózsás Szűzanya oltalma alatt.

Az ünnepi szentmisét követően fellépett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Hármashalom-oltár színpadán. Ezt követően a hagyományokhoz híven a székely népviseletbe öltözött tömeg is csatlakozott a táncosokhoz, amely így egy összefüggő táncos csoporttá alakult át. Nem maradt el a közös fénykép készítése sem, míg végül a székely, illetve magyar himnuszok közös eléneklésével ért véget a kilencvenedik Ezer Székely Leány Napja a Hármashalom oltárnál.

 

 

A borítókép forrása: székelyhon.ro; Pinti Attila.

Új hozzászólás

Forrás neve
szekelyhon.ro