Hősies küzdelem után elesik Zimony vára

Szőnyi Balázs írta 2021. 07. 12., h - 14:23 időpontban

A Nándorfehérvár ellen felvonult török sereg - tanulva az 1456-os ostrom kudarcából - először is minden oldalról igyekezett körülzárni a várat. Szabács és Zimony bevételével ezt sikerült is elérni.

A kis Zimony várát 350 szerb naszádos élén Skoblics Márk védte, aki megesküdött, hogy inkább meghal, de nem adja fel a várat. A vár tüzérségét összesen 3 tarack alkotta, ami nagyon kevés volt a török ostromágyúk ellen. 

Piri Mehmed nagyvezér Khoszrev szendrői béget bízta meg a vár ostromával, de a hősies ellenállás miatt további ágyúkat és janicsár egységeket kellett odavezényelnie. Az ostrom július 3-án vette kezdetét, a védők 9 napig tartottak ki. Július 12-én a szultán elrendelte az általános rohamot. Skoblics - aki súlyos sebet kapott - maradék száz emberével a piactérre szorult vissza. A hősies ellenállásban a védők az utolsó emberig elestek. Az elfogott félholt Skoblicsot állítólag a nagyvezér harci elefánttal tapostatta össze, míg megmaradt katonáit a nándorfehérvári őrség szeme láttára koncoltatta fel. 

Szabács és Zimony önfeláldozó védelme a törökök mélységes tiszteletét is kivívta, de a Duna menti kis vár elvesztésével a fővár körülzárhatóvá vált. 

 

Források: wikipedia; Szilágyi Sándor: A Magyar Nemzet Története – VI. FEJEZET, Nándor-Fejérvár eleste.

Borítókép forrása: varak.hu.

Új hozzászólás