Putyin: Ukrajna egy mesterséges állam!

Kovácsi Sándor írta 2021. 07. 13., k - 17:01 időpontban

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a mai Ukrajna jelentős része hagyományosan orosz terület, és hogy a 2014-es tüntetéseket követő nyugat felé fordulás egyenesen elvetése a Moszkvával korábban ápolt szoros kapcsolatnak és a politikai realitásnak. Egy, a Kreml honlapján közzétett cikk szerint Putyin kijelentette, hogy a modern Ukrajna nem más, mint szovjet kitaláció: „A modern Ukrajna teljes egészében a Szovjetunió szüleménye, a történelmi Oroszország területének kárára jött létre”.

Putyin hozzátette: „A bolsevikok úgy kezelték az orosz népet, mint a társadalmi kísérletek kiapadhatatlan forrását. Egy világforradalomról álmodoztak, amely a nézeteik szerint megszüntette volna a nemzetállamokat”.

Mivel a Szovjetunióban nem voltak belső határok – érvel Putyin, annak ellenére, hogy formálisan léteztek, és utazni sem lehetett szabadon – ezért a Krím 1954-es hozzácsatolása az ukrán tagköztársasághoz valójában nem jelentette a határok megváltoztatását, adminisztrációs lépés volt csupán.

Az orosz elnök azért, hogy érzékeltesse, mennyire nem hagyhatja szó nélkül az ukrán oroszellenességet, egy alig burkolt fenyegetést is megengedett magának: „Nem túlzás azt állítani, hogy az erőszakos asszimilációs politika, és egy nemzetiségileg tisztán ukrán, agresszíven oroszellenes állam létrehozása gyakorlatilag olyan, mintha tömegpusztító fegyvert használnának ellenünk”.

Ami pedig a tényleges tömegpusztító fegyvereket illeti, Oroszország meglehetősen sokkal rendelkezik, pont azért, hogy ezekkel válaszoljon, ha ellene használnának hasonló fegyvereket.   Putyin nem ellenzi, hogy az ukránok létrehozzák saját államukat. De csak azon határok között, amely határai Ukrajnának a Szovjetunióhoz való csatlakozásakor megvoltak... 

Még egy feltételre is emlékeztetett. Erről Anatolij Szobcsak, az új Oroszország közéleti személysége, Pétervár első polgármestere beszélt. 

„Neki az volt a véleménye: a Szovjetuniót létrehozó köztársaságoknak – miután saját maguk mondták fel az 1922-es szerződést – azon határok közé kell visszavonulniuk, amely határokkal ők a Szovjetunióhoz csatlakoztak” – idézte föl szavait Putyin. 

Az orosz elnök közölte: más szavakkal ezt úgy kell kifejezni, hogy „azzal menjetek, amivel jöttetek”. Minden más területi gyarapodás ugyanis megbeszélések tárgya kell hogy legyen.

 

 

 

Forrás: itthon.ma

Borítókép montázs forrása: facebook.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Forrás neve
Itthon.ma