Jól nézd meg, ki áll a közeledben, ha meccsre mész (vagy bárhova?)!

Szőnyi József írta 2021. 07. 16., p - 23:11 időpontban

Valami egészen elképesztő, az 50 – es évek legsötétebb időszakát idéző részleteket árult el a Nemzeti Sportnak nyilatkozó Jósa Bálint, a FARE nemzetközi civil szervezet egyetlen kelet – európai elnökségi tagja. A FARE (Football Against Racism in Europe) civil szervezet, 2001 óta az UEFA partnere, egyben lándzsája a rasszizmus ellen harcban. 

„A szervezet neve akkor lett ismert Magyarországon, amikor a 2012-es budapesti Magyarország–Izrael felkészülési meccs után több más szervezet mellett bejelentést tett az UEFA-nak antiszemita szurkolói magatartás miatt, ezért zárt kapuk mögött kellett megrendezni a Románia elleni vb-selejtezőt. A civil szervezet egyetlen kelet-európai elnökségi tagja a magyar Jósa Bálint, aki lapunk megkeresésére megerősítette, az izraeli eset óta a magyar szurkolótábor a FARE figyelmének középpontjában áll.” (nso.hu)

Nézzük  Józsa Bálint  SZT tiszt nyilatkozatát, betű szerinti idézésben:

„A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor – mondta lapunknak Jósa Bálint. – Az UEFA ezután biztosít jegyeket a mérkőzésre. Nem szeretném elárulni, egy meccsre hányan érkeznek és hol kapnak helyet, mert ez a testi épségüket is veszélyeztetné, de a munkájuk elvégzéséhez közel kell lenni a »tűzhöz«, hogy bizonyító erejű fényképeket és videofelvételeket készíthessenek. A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések, és hát sok kifejezés ma már nemzetközi, és ha kétség vetődik fel, gyakran konzultálnak velem vagy másokkal.” 

Tehát a FARE nevezetű nemzetközi besúgó civil szervezet szurkolónak álcázott, beépített embereket küld a nézők közé, akik külföldiek, magyarul nem tudnak és jelentik, milyen rasszista, stb. rigmusok, beszólások hangzottak el magyarul a szurkolók részéről…

Ha ezt nem a saját szememmel olvasom, nem hiszem el, pedig kevés dolog van e világon, ami engem még meg tud lepni!

Na, de ez? A legsötétebb Rákosi korszak kismiska volt ehhez képest! 

Vajon hol lapulnak még a FARE pörköltszaftos, lukacsos atlétás vice házmesterei? Villamoson, buszon, munkahelyeken?

Azt tanácsolom a szurkolóknak, ezentúl próbáljanak szóba elegyedni magyarul minden körülöttük állóval és ha bambán bámul vissza válaszolás helyett, sürgősen „tessékeljék” tisztes távolságra!

Mi pedig gondolkodjunk el, vajon hogyan történhetett meg, hogy 70 év elteltével még mindig itt tartunk?  

 

Szőnyi József

Új hozzászólás