Az Arany Pálma árnyékában...

Szőnyi József írta 2021. 07. 17., szo - 18:40 időpontban

Nagy siker küszöbén van ismét a magyar filmgyártás, az előzetes nemzetközi kritikák Arany Pálma díjra esélyesnek tartják Cannes-ban Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotását.

Némi lelkesedést hűsítő árnyat vet azonban bizakodó várakozásunkra néhány körülmény:

Mennyire magyar ez a film, ami magyar pénzből, a Nemzeti Filmalap 1,5 milliárdos támogatásából készült el?

Tekintsünk bele a stáblistába: 

„Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci - Álmodozók), Sergio Rubini (Interjú), Jasmine Trinca (Fortunata), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától), Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.” (…..)

”A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András). A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel, a  német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide.”

Hozzá nem értő lévén nem tudom megítélni, valóban olyan szegényes-e a hazai eklézsia, hogy mind színészi, mind koprodukciós parterek tekintetében a nyilvánvalóan nagyságrendekkel drágább külföldi partnereket kellett-e kitömni a másfél milliárd magyar forint tetemes részével…

De sajnos akad itt egy jelentősebb árnyék is, mégpedig a rendező asszony és a producerek háza táján…

Innentől pedig engedjék meg, hogy minden további magyarázat helyett felidézzem 2019. októberi írásomat:

„Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Enyedi Ildikó: újabb 1,5 milliárd támogatás a Filmalaptól...."

Történt volt bő 2 éve, hogy 17 évi pénztelenséget követően az Orbán kormányzat által megújított Magyar Nemzeti Filmalap 500 milliós támogatásából elkészült és díjat nyert a Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, mint producer és Enyedi Ildikó, mint rendező által gründolt Testről és lélekről című film.

Jó tudni, hogy Mécs Mónika Mécs Imre SZDSZ-es politikus lánya, akinek férje az a Mesterházy Ernő, aki 2004-2010 között Demszky Gábor politikai főtanácsadója, akit az úgynevezett Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként - folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. 2010. február elejétől június végéig volt előzetes letartóztatásban. Mesterházy Ernő - aki egy ideig az SZDSZ tanácsadójaként is tevékenykedett. Demszky Gábor második felesége, Hodosán Róza lett Magyar Bálint felesége, akinek sógora Mécs Imre. (Mécs felesége Magyar Fruzsina, Magyar Bálint a testvére).

E díszes társaság üdvöskéje, Enyedi művésznő a díjnyerést követően kiállt a nemzetközi sajtó elé és elsírta köszönetként bánatát: "ami most Magyarországon történik, az „szégyen és valóban félelemmel tölt el", nagyon keserűen nézi, ahogy az ország jelenlegi kormánya működik"....és egyebek.

Örömmel olvasom ma, hogy ugyanez a gárda - Mécs Mónika, Mesterházy Ernő producerek - okulva fentiekből, újabb, immár 1,5 milliárd Ft (!!!!!) Filmalap támogatásból befejezték új filmjük forgatását, A feleségem története című Enyedi rendezte alkotást..... Érdeklődéssel várom a bemutatót követő sajtótájékoztató Enyedi monológot az Orbán diktatúráról és egyebekről! Valamint érdeklődéssel várom, hogy befejezzük végre ellenségeink zsebeinek mértéktelen pénzzel való kitömését saját pozícióinkat gyengítve ezzel!”

Mindazonáltal őszintén kívánom a sikert, ha már az oly gazdag magyar történelmünk kincsestárából nem sikerült ez idáig néhány nagy költségvetésű, valóban magyar filmet készíteni, nem Cannes – nak, hanem magunknak…

 

Szőnyi József

Hozzászólások

Új hozzászólás