A legnagyobb hunok históriái...

Zetényi-Csukás… írta 2021. 07. 20., k - 07:47 időpontban

„Támadjon fel a bátorságotok és fokozódjon a szokásos dühötök! Most van szükség hunok a belátásotokra, most vegyétek elő a fegyvereiteket! Elsőként csapom össze dárdám az ellenséggel. Ha valaki képes tétlenkedni, miközben Attila harcol, az a halál fia!”

A LEGNAGYOBB HUNOK HISTÓRIÁI

 

Az öreg Kotogu ferdén hasított mélybarna szemét reám emelte és úgy szólt hozzám, úgy kérdezte tőlem, a felnőttnek vett gyerektől:

- Amikor a bölcsek a hunokat veszik számba, akkoron nagy Atilla királyt említik legelébb, s bizony övé is a megérdemelt dicsőség! Ám a bajság az, hogy rögvest utána nem említik a 370-es évektől Európába tért jó Atilla uralkodása előtti többi dicső vezért. 

- Akarnád -e hallani a harcos Balambér, erős Uldin, vitéz Kharaton, bölcs Oktár, bajvívó Mundzsuk, avagy a hatalmas Ruga történetét? 

Kívánod-e megismerni a hun hősök, Kursik, Atakam, Eskam, Ajbars, Mundzsuk, Ernak, Dengizik, Ellák, Etil, Basik, Erp, Emnetzur, vagy Ultzindur jeles életét?

Tátott szájjal ültem a kemence padkáján, miközben a régi hagyományok szerint jobbomat a szívemre tettem. Fejemet meghajtva, megszégyellve magamat, mert bizony Atilla nevén kívül, nemhogy a történetük, de egyik hun neve sem volt ismerős az idős által megemlíttetek közül. Egyetlen mentségem lehetett, hogy alig töltöttem be a tizenegyedik évemet.

Kotogu mesélt és mesélt s én úgy hallgattam, mintha az életem múlt volna rajta. Annyira tiszteltem, annyira szerettem a sok időt megélt kunt, annyira vágytam a tudást.

Most én adnám tovább a hun hősök történetét, ha szeretnéd és vágynád megismerni az elődök életét. Természetesen csak akkor, ha lenne igény és vágy reá.

Szeretnéd?

Zetényi-Csukás Ferenc

Hozzászólások

Új hozzászólás