Magyarország nem kap az EU-s pénzekből, amíg nem változtat két területen a kormány

Kovácsi Sándor írta 2021. 07. 20., k - 17:31 időpontban

Rendszerszintű problémákat lát a magyar jogállamiság, benne az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén az Európai Bizottság és addig, amíg a magyar kormány nem hajt végre két területen mélyreható reformokat, nem fogadják el a magyar helyreállítási tervet, illetve ezzel párhuzamosan nem utalnak uniós támogatásokat Magyarországra – jelentette ki az EUrológusnak adott interjúban Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

Reynders jelzése szerint ezt már tavaly is megmondták a magyar kormánynak, de kifelé, a nyilvánosság felé ez talán az eddigi leghatározottabb üzenet arra, hogy egyelőre nem számíthatunk uniós pénzekre.

A Bizottság bevárta a magyar helyreállítási terv elfogadásával a mai jogállamisági jelentést, hogy még több érvet adjon a saját kezébe ahhoz, hogy blokkolni tudja egyrészt a helyreállítási program elfogadását, másrészt a 2014-2020-as, illetve a 2021-2027-es uniós folyósítások blokkolásához is érveket találjon. Amint Reynders jelezte: ugyanabban a két témában (igazságügyi reform, OLAF-ajánlásokat követő megfelelő itthoni vizsgálatok) várnak el előrelépést mind a helyreállítási terv elfogadásához, mind a mostani ciklus pénzeinek folyósításához, mind az új uniós ciklus Partnerségi Megállapodásának és Operatív Programjainak az elfogadásához.

Nagy kérdés, hogy ezt a két terjedelmes feltételt hogyan, mikor és milyen körülmények között akarja teljesíteni a kormány. Nem véletlen, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap ugyanarra utalt: tartósan, akár jövő nyárig is elmaradhatnak az EU-pénzek folyósításai Brüsszelből. A fenti határozott tartalmú interjú is erre utal.

Új hozzászólás

Forrás neve
Portfolio