Folyamatosan megrongálják a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoportot

Kovácsi Sándor írta 2021. 08. 28., szo - 18:44 időpontban

Tíz éve adták át a Kolozsvár főterén álló, felújított–restaurált Mátyás király-szoborcsoportot, amely a legendás Fadrusz János szobrászművész leghíresebb munkája. Az alkotást az 1900-as párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazták, és mindmáig a kolozsvári városkép meghatározó eleme, országos jelentőségű műemlék. A bronzból készült szoborcsoportot 2011-es felújítása óta többször megrongálták, volt, hogy festékkel öntötték le, máskor letörték az egyik alak sarkantyúját, nemrégiben pedig különböző feliratokat firkáltak rá. Az önkormányzat többször ígérte, hogy fellép a rongálások ellen, térfigyelő kamerát szereltet fel, ám mindmáig nem történt változás. Oláh Emese alpolgármestert és Kolozsi Tibor restaurátort, szobrászművészt kérdeztük a fejleményekről.

Kolozsi Tibor szobrászművész restaurálta a Mátyás-szobrot a 2009–2010-es felújítási munkálatok során és egy évvel ezelőtt is. Mint fogalmazott, a szobor jelentősége óriási, és egyre csak nő. „A szobor szerintem a város szíve, és ezt mindenki tudja, a Szent Mihály-templommal és magával a Fő térrel együtt a város lelkét képezik. Általában minden városban úgy van, hogy az óvárost tekintik a város szívének, ez nálunk is így van, és a szobornak ebben óriási szerepe van” – magyarázta.

A legelső rongálások rögtön a restaurálás után kezdődtek, még 2011-ben, azóta pedig szinte minden évben történik valami. A szobrász szerint az egész onnan indul, hogy mivel a város központjában található a műemlék, és egyeseket zavar a jellege, így azok vetemednek rongálásra. A rongálók szerinte így rögtön a reflektorfénybe kerülnek, és cselekedetük óriási visszhangot kap, így valószínű „számukra ez egy kihívás”.

Kolozsi Tibort arról is kérdeztük, milyen megoldásokat lát ő arra, hogy megvédhető legyen a szobor a hasonló esetektől. Mint fogalmazott, szerinte az, ami korábban elkezdődött, hogy a szobrot rendőrök figyelik, egy jó megoldás. „A tavaly restauráltam ismét a szobrot, és ahogy megközelítettem, rögtön el is kergettek onnan a rendőrök, amíg nem hoztam egy engedélyt a városházától, hogy nekifoghassak a munkálatoknak. Tehát én azzal szembesültem, hogy őrzik a szobrot, de nem tudom, mi lett azóta, enyhült-e a figyelem, vagy csak egyesek nem végzik komolyan a munkájukat” – tette fel a kérdést a szakember.

A teljes cikk IDE kattintva elérhető!

 

 

Maszol.ro nyomán

A borítóképen a kolozsvári magyar napok, fotó: Borsi Balázs

Új hozzászólás

Forrás neve
Maszol.ro