Az ukránok csalódottak a magyar-Gazprom közötti új szerződés miatt...

Kovácsi Sándor írta 2021. 09. 27., h - 19:59 időpontban

Kijev meglepett és csalódott a Magyarország és az orosz Gazprom közötti új szerződés miatt, melynek értelmében a gázszállítás elkerüli Ukrajnát.

A szerződés alapján az orosz gáz jelentős része Ukrajna helyett Szerbián, kisebb része pedig Ausztrián át érkezik Magyarországra október 1-től. Az ukrán külügyminisztérium közleményében azt írja, kizárólag politikai indíttatású a magyar döntés és célja, hogy a Kremlnek kedvezzen, mivel az Ukrajnán keresztüli tranzit rövidebb, megbízható és gazdaságosabb. Sajnálattal jegyzi meg, hogy ezen döntés káros a kétoldalú (amúgy eddig sem igazán működő) ukrán-magyar kapcsolatokra.

Ennek kapcsán az ukrán külügyminisztérium ma kezdeményezte a szeptember 29-30-ra tervezett ukrán-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottsági ötödik ülésének elhalasztását. Mert ugyan az ukrán fél felkészült rá, a magyar-orosz gázmegállapodás olyan új körülményeket teremt, amelyek kockázatait és fenyegetéseit átfogóan kell elemezniük… viccesek ezek a keleti szomszédok! 

Az ukrán külügyi tárca közleményében azt írja: kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely “a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

Orosz külügy így látja a helyzetet: "Kijev irigyli a magyar gázegyezményt. Ukrajna a szomszédja iránt érzett irigységből fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy értékelje Magyarországnak a Gazprommal megkötött gázszerződését…" - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében.

Közben a kedves ukránok kitiltották országukból Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselőt (is). A kisebbik kormánypárt frakciószóvivője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Kárpátalja több településére szeretett volna ellátogatni adományokat átadni, de a határon az ukrán hatóság közölte vele, egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból, majd egy határozatot is kézhez kapott erről.

"A jó hír, hogy a tanszereket és a többi adományt sikerült eljuttatni Kárpátaljára…" - jelezte Nacsa Lőrinc.

 

Mindeközben Szijjártó Péter kommentálta az ukránok lépését! Köszönjük Péter. Így tovább!

 

 

Források: MTI; KárpátHír; korrespondent.net.

Borítókép forrása: Szigetváry Zsolt/MTVA.

Hozzászólások

Gonda Péter Pál

2021. 09. 28., k - 12:05

Igazán jó lenne, ha végre az ún. ukránok elgondolkodnának azon, hogy mi is az a : nemzet, haza, szomszédság, keresztény értékrend, stb... Értem én, hogy nehezményezik a megállapodást, mert így nem áll módjukban sem megcsapolni a vezetéket, sem zsarolni azzal, hogy esetleg elzárják.
A Magyar Kormány bölcsen, előrelátóan és nemzetünk érdekeit a legmesszebb menőkig szem előtt tartva döntött!
Gratulálok Miniszterelnök Úrnak !

Új hozzászólás