Lezárult a magyar-ukrán gázvita

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 01., p - 16:32 időpontban

A Gazprom leállította a földgáz szállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra – jelentette be péntek reggel az ukrán gázszállítást üzemeltető cég, az OGTSU. A Kiszó.net közlése szerint a vállalat nehezményezi, hogy a gázszállítás annak ellenére leállt, hogy még egy évig érvényes a gáztranzit-megállapodás, amelyben az orosz fél előre lekötött napi 24,6 millió köbméter mennyiségű kapacitást az ukrán vezetékben.

Szerhij Makohon vezérigazgató emlékeztetett rá, Magyarország a napokban új gázszerződést írt alá Oroszországgal, a tíz plusz öt éves megállapodásban rögzített 4,5 milliárd köbméternyi földgáz október 1-től Ukrajnát megkerülve érkezik Magyarországra. A cég  közleménye hangsúlyozta, Ukrajna virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát kihasználva vett eddig földgázt Magyarországtól, amire ezt követően nincs lehetőség.

Szerhij Makohon szerint a Gazprom jelenleg monopolizálja a gáz szállítását, ami kérdéseket vet fel az uniós gázpiacok működésének alapvető elveiről – a versenyképességről és az átláthatóságról. Az OGTSU vezérigazgatója szerint Oroszország politikai célokra használja gázszállítási monopóliumát.

A magyar–orosz gázszerződés komoly feszültséget okozott Kijev és Budapest között, de a magyar kormány szerint a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés minden szempontból megfelel a magyar nemzeti érdekeknek.

A Gazprom lépése egyébként magyar részről nem meglepő, mert Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön a szerb belügyminiszterrel közösen helyezte üzemi nyomás alá a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán. A minisztérium közleménye szerint ezzel péntek reggel hat órától, „a gázév első napjának első órájától” megkezdődött a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között. Szijjártó Péter megismételte, sem Ukrajnának, sem más országnak sincs köze ahhoz, hogy a magyarok kivel, miről és hogy állapodnak meg. Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter azt mondta, fontos pillanat ez országa szempontjából, mert Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, míg most neki fognak ezért fizetni.

 

 

A borítókép forrása: TASS.com

Új hozzászólás

Forrás neve
24.hu