Az RMDSZ venné át Románia irányítását?

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 17., v - 09:44 időpontban

Átmeneti megoldásként egy RMDSZ-es miniszterelnök által irányított kormány felállítására tett javaslatot az államfőnek a Cotroceni-palotában tartott hétfői egyeztetéseken a szövetség küldöttsége. Az RMDSZ-es küldöttség a szövetség által irányított kormány felállítására tett javaslatot a román államelnöknek.

A konzultációt követő sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnöke elmondta: közölte az államfővel, hogy nincs vesztegetni való idő, olyan megoldást kell sürgősen találni a politikai válság feloldására, amellyel átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak. Ezért ha nem sikerül helyreállítani a választások után alakult koalíciót, az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig, ha a többi párt nyitott erre. A politikus hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak korlátozott mandátuma lenne, de felállítására mielőbb szükség van, mert bizonyos intézkedéseket csak sürgősségi rendeletekkel lehet meghozni.

A Florin Cîțu vezette ügyvivő kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, az előre hozott választások kiírását „szinte lehetetlennek” tartja. „A kollégáim azt mondták, hogy ha elfogadják az előterjesztésünket, akkor javasoljam magamat kormányfőnek, de ezt különösebben nem részleteztük” – válaszolta az RMDSZ elnöke arra a kérdésre, javasolt-e az államfőnek miniszterelnök-jelöltet az alakulat.

 

 

Borítókép: Inquam Photos/Octav Ganea.

Hozzászólások

Géza Varga

2021. 10. 18., h - 02:11

A korlátozott mandátum nyilván azt jelenti, hogy az RMDSZ-vezette kormánynak nem lenne joga visszaadni Erdélyt. Kár.

Szentandrási István

2021. 10. 20., sze - 20:05

Az bisztos hogy merészség kell . Hiszem hogy az RMDSZ-nek megfelelő emberei vannak erre a nehéz feladatra . Én bátorítnám a vezetőséget hogy vállalják fel . Tudom, hogy lesznek olyanok akik negatívan állnak majd ehez a helyzethez . Kívánok sok sikert !

Új hozzászólás

Forrás neve
KrónikaOnline