Magyarországnak adományozta teljes dokumentumgyűjteményét a Konkoly-Thege család

Wertheim László írta 2021. 10. 17., v - 12:25 időpontban

A Konkoly-Thege család teljes levéltárát a Magyar Nemzeti Levéltárnak adományozta. A 13. század óta a magyar nemesi famíliák közé tartozó Konkoly-Thege család szeptember 22-én adta át a dokumentumokat az intézménynek. A család képviselői évszázadokon keresztül jelentős tisztségeket töltöttek be, elég kiemelnünk Konkoly-Thege Miklóst, az ógyallai csillagda alapítóját, zeneszerzőt, országgyűlési képviselőt. A gyűjtemény 850 eredeti, egymással összefüggő, a család történetét nyolc évszázadon keresztül taglaló iratból áll, hatszáz a Konkoly-Thege családdal, kétszáz a rokon családokkal, ötven pedig számukra idegen családokkal foglalkozik.

Az iratokat dr. Konkoly-Thege Balázs állította össze, az anyag jelentősebb részét pedig a mohácsi csatát megelőző, 14-15. századi dokumentumok jelentik, melyekből hat darab található a gyűjteményben.

A tulajdonos, a Norvégiában élő Konkoly-Thege Miklós saját költségén hozatta haza az iratokat. Az átadáskor elmondta, a gyűjtemény egy része az ötvenes évekbeli házkutatások során elveszett, de édesapja három év recski kényszermunka után, 1956-ban Norvégiába menekítette a dokumentumokat. A ’60-as években kivándorló rokonok segítségével vált teljessé a gyűjtemény. A család képviselője elmondta, a család közös döntése volt, hogy az időközben digitalizált anyagot hazajuttassák, és méltó körülmények között ott helyezzék el, „ahol helye van”.

Az átvett dokumentumokat 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltárban tartott hungarika workshopon.

Hozzászólások

Károly Váray

2021. 10. 18., h - 12:42

Kiváló nemesi család ! Tetteikkel eredményeikkel a magyra népért alkottak ! Sorsuk hazájukból elüldözés lett !!!! Hányingerem van amikor Mészárosokkal kell összehasonlítanom, hát ez a kegyetlen magyar történelem . Nem tarom magam pl. Miklós szintjéhez közelinek sem , de bánom , hogy korábban nem hagytam el az országot , mert itt az alkotó embernek nincs jövője !!!
http://aranyvakum.hupont.hu/53/barcslandzsaval-szivemben-a
https://www.youtube.com/watch?v=K9rG6VEqS18

Tisztelt Váray úr ! Hányinger ellen keresse fel háziorvosát vagy gyógyszerészét ! Senki se kényszeríti arra , hogy egy ősi magyar nemesi családot egy szintén ősi, de csak közemberrel hasonlítson össze . Amennyiben a "Mészárosok" alatt a Lölöt érti, közlöm, hogy ez az ember gázszerelő volt, tisztességesen dolgozott és cége az első állami megrendelését még a Horn-Kuncze kormány alatt szerezte . Munkája ellen kifogás nem volt ! Mára több ezer embernek ad munkát , vagyonából pedig 220 milliót adott két kisgyerek gyógykezelésére , tanulmányi ösztöndíjjal segíti faluja tehetséges gyerekeit, 1 milliárdot utalt a COVID -alapba és ingyenes nyaralást biztosított szállodáiban a COVID osztályokon dolgozó orvosoknak és ápolóknak . A balliberális oldal "vörös bárói" hasonló vagyont szereztek a spontán privatizáció során és azóta is , de egy fillért se áldoztak belőle másokra . No, tőlük tényleg lehetne hányingere . Az országot pedig még nem késő elhagynia ! Sok sikert hozzá !

uránusz

2021. 10. 21., cs - 13:21

Anélkül, hogy vitát nyitnék -reflektálva a Mészáros vagyonra: egy szempont válasz a vagyonra - tisztességes havi munkavégzéssel ekkora vagyon miből és ki által szerzett? PONT.*

Új hozzászólás

Forrás neve
Felvidék.ma