Megújul a gyimesbükki Rákóczi vár

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 19., k - 12:16 időpontban

6,7 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá a fejlesztési minisztérium a gyimesbükki Rákóczi vár újjáépítésére – írja csütörtöki közleményében az RMDSZ.

„Az egykori határon fekvő várrom történelmi jelentőséggel bír az erdélyi magyarok számára, ezt a fontos műemléket, történelmünk egy darabját újjáépítjük” - fogalmazott Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A gyimesbükki Rákóczi-várat a 17-ik században építették fel, Bethlen Gábor fejedelem idejében, vagy kis idővel azután. Egy évszázaddal később a vár nevét adó II. Rákóczi Ferenc megerősíttette az őrtornyot. A felújítási munkálatok során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, és egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne a látogatók számára.

Megújul a gyimesbükki Rákóczi vár
A gyimesbükki Rákóczi-vár: kép forrása: youtube.

A vár hármas szerepet töltött be, egyrészt őrhely volt, másrészt vámszedőhelyként használták. „1710 után, a vár kibővítése után a várat vesztegzárként is használták. A vámszedőhelyként működő őrhely így egy harmadik szerepet is kapott, tíz napra helyezték karanténba, vesztegzár alá azokat, aki átlépték a határt azért, hogy a betegségek terjedését megfékezzék” - mutatott rá Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium, a finanszírozási szerződés aláírását követően elindíthatja a közbeszerzési folyamatot, azt követően pedig elkezdődhet az építkezés. A vár újjáépítését 2023 végéig fogják elvégezni.

Új hozzászólás

Forrás neve
Itthon.MA