Az AdBlue-hiány már fenyegető

Wertheim László írta 2021. 10. 25., h - 20:55 időpontban

A legnagyobb európai AdBlue-gyár, a Duslo Szlovákiában található, Vágsellyén, és ők is már csak őrlángban üzemelve, a kapacitásuk töredékén üzemeltek, miközben Európa többi AdBlue-előállítója vagy teljesen leállt, vagy hasonló, visszafogott termelésre állt át. A probléma hátterében a földgáz világpiaci árának drágulása áll, amely az Adblue-gyártás legfontosabb alapanyaga.

Az elmúlt hónapban 70 százalékot drágult Európában a földgáz, ugyanis Oroszország a szokásosnál kevesebbet küldött. Ennek a háttere nem világos, lehet, hogy a saját tározóik feltöltése miatt döntöttek így, vagy az európai kormányokra próbálnak ezzel nyomást gyakorolni. Az is a drágulást serkenti, hogy a szénerőművek leállításával nő a gáz súlya az áramtermelésben.

Az AdBlue-hiány annyira fenyegető, hogy Szlovákiában az állam már közbelépett, Richard Sulík gazdasági miniszter jelezte, hogy az Állami Tartalékalap 500 ezer liter AdBlue-t fog felvásárolni, és exporttilalmat vezettek be. A jelenlegi tartalékok körülbelül még másfél-két hétre elegendőek, utána kiürülnek a készletek. Ez már most érezhető, több kútról is elfogyott az adalék, de ettől függetlenül nem kell pánikszerűen felvásárolni a készletet: egy személyautó AdBlue tartálya körülbelül 13-19 liter, ami körülbelül 20 ezer kilométerre elég - írja a TotalCar. 

A lakossági autózás helyett ez az árufuvarozóknak és a busztársaságoknak jelent súlyos problémát. Ha az AdBlue hiánycikk lesz, az ára drasztikusan emelkedni fog, ami minden termék árába be fog épülni, amelyet közúton szállítanak, ha pedig tényleg elfogy, leáll a teljes áruforgalom. A gázár emelkedése más iparágakban is problémát jelent, például kohászattal foglalkozó vállalatok is visszafogják a termelést.

Az AdBlue kifogyása miatt letiltó autókat szoftveresen egyébként meg lehet hekkelni, de ez törvénybe ütköző művelet, hiszen az autó környezetvédelmi besorolásával trükköznek ilyenkor, de lehet számítani, hogy leleményes vállalkozók ezzel próbálnak felszínen maradni – ez viszont csak további problémákat vet fel, amire egyelőre nincsenek válaszok.

A teherszállításban a dízelhajtás egyeduralkodó, jelenleg nincs alternatívája.

 

 

A borítókép forrása: eurotransport.de.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Forrás neve
TotalCar