Putyin jól szórakozik, Brüsszel közben meg tehetetlen...

Balassa Endre Bálint írta 2021. 10. 26., k - 16:45 időpontban

Egekbe szökő energiaárak borzolják a kedélyeket Európában, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig szemmel láthatóan jól szórakozik az Európai Unió vergődésén, ugyanis érzékelhetően tehetetlen az ellenlépéseket tekintve - írta a Politico. Putyin egy orosz népmesei párhuzammal élve egy befagyott farkú farkashoz hasonlította az Európai Uniót azt követően, hogy az EU felmondta az Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződéseit.

Korábban az orosz elnök arról beszélt, hogy országa kész a vitatott Északi Áramlat 2-n keresztül azonnal növelni az utánpótlást az Európai Unió irányába, miután a vezeték megkapta a jóváhagyást, ám ezt széles körben zsarolásként értékelték.

Lengyelország nagyon kiakadt az orosz "trükközésen", és azt kérte Margrethe Vestager uniós versenyügyi biztostól, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az orosz állami hátterű Gazprom ellen a piac manipulációja és az energiaszektorbeli a dominanciával való visszaélés miatt az EU működéséről szóló szerződés 102-es cikkelye szerint. A csütörtöki tanácsülésen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Gazprom „kijózanítását” tűzte ki célul a vizsgálattal. Ez Olaszország és Hollandia részéről el is nyerte a támogatást, Németország viszont határozottan ellenezte egy illetékes uniós diplomata beszámolója szerint.

Az Európai Bizottságnak válaszolnia kell a lengyel kérésre, ugyanakkor nem köteles a vizsgálat megindítására. Legutóbb 2015-ben vették górcső alá a Gazpromot, miután állításuk szerint az orosz gázipari óriás tisztességtelen árakat számolt fel, azonban 2018-ban bírság nélkül zárult le a folyamat. Jelen esetben ráadásul még nehezebb lenne érdemi eredményt elérni, tekintve, hogy Oroszország kommunikációja szerint kész teljesíteni a korábbi szerződésben foglaltakat, akár extra gáz felhasználásával is. Mindenesetre egy bizottsági szóvivő pénteken úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálnak minden állítást a versenyellenes magatartásra vonatkozóan. Az EU gázellátásának mintegy 40 százalékát fedezi Oroszországból.

Eközben Felvidéken a Körkép beszámolója szerint már attól tartanak, hogy amennyiben a tél hidegebb lesz a szokásosnál, akkor február végére elfogyhat a gázkészlet. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint ebben az esetben nyolc-kilenc napra le kellene állítani a gyártóüzemeket, bár azt is elmondta, hogy az energiaválság ellenére a háztartások számára nem tervezik jelentős mértékben emelni az árakat, sőt visszatérne a 2020-as szintre a gáz ára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zagyva próbálkozásait nem is írom...

 

Index.hu nyomán.

Hozzászólások

Gonda Péter Pál

2021. 10. 27., sze - 08:30

Csak gratulálni tudok a sok okos, tanult és fennkölt európai csinovnyiknak. A felsőbbrendűségük, pontosabban az ebben , a minden alapot nélkülöző szerepben tetszelegnek. Lelkük rajta.
Csak ez bizony nem fog segíteni a jó hideg télben. Eurázsia nyilvánvalóan az orosz gáz és olaj, stb., felhasználója kellene legyen. A józan ész szerint. Viszont ha győz a jakobinus-bolsevik elmebaj akkor ez lesz.
Fagyhalál urak ! Megint csak, sokadszor is nagyrabecsült miniszterelnökünk előrelátása nyert !

Varga Géza

2021. 10. 30., szo - 04:31

Csak gratulálni tudok a magyar kormány ügyes poltitikájához, a keleti nyitáshoz, aminek köszönhetően nem fogunk megfagyni a télen.

Új hozzászólás