A fekete ruhás hun

Zetényi-Csukás… írta 2021. 10. 27., sze - 16:44 időpontban

Kharaton (Karaton) az egyik hun nagyfejedelem (király), akiről a legkevesebbet tudunk. Uralkodását a kútfők 410-422 közé teszik és vannak, akik Uldin testvérének és Balambér fiának írják le őt. 

A legnagyobb bizonytalanságot egy bizánci követ (Olympidoros) naplójának megmaradt töredéke adja, aki Kharaton udvarába való utazásának nehézségeit írja le, ugyanakkor szóba hozza, hogy követsége a nagyfejedelem megbékítéséről szól, akinek főemberét (fejedelemtársát) - akit Donatus-nak hívtak - egy „rosszul értelmezett eskü”- miatt a kelet-rómaik öltek meg. 

Miután Donatus neve egészen biztosan nem hun név, ezért még az is előfordulhat, hogy Otto Manne-Helfen történésznek van igaza, aki Donatust rómainak tartja, aki átállt a hunokhoz és ezért kellett meghalnia, míg Otto Seeck, Donatust Olympidoros utazótársának írja le, akit éppen a hunok gyilkoltak meg.

Az igazságot talán soha nem tudjuk meg, de Kharaton uralkodása a békéről szólt, mind a nyugati- germánok és a kelet-rómaiak felé. Természetesen ehhez hozzájárultak a germánok ajándékai és a kelet-rómaiak rendszeres adója (?) is. Kharaton volt az első nagyfejedelem, aki nem fegyverrel, hanem kellő diplomáciai érzékkel érvényesítette hatalmát a hunok európai bejövetele után.

 

Zetényi-Csukás Ferenc;

Források: Warren Treadgold: Thébai Olympiodorus diplomáciai karrierje és történelmi munkája;

Otto J. Maenchen-Helfen: A hunok világa;

Otto Karl Seeck: Az ókori világ hanyatlása.

Új hozzászólás