Orbán a Türk Tanács és a V4-ek közös csúcstalálkozóját tervezi Budapesten

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 14., v - 10:15 időpontban

Magyarország indítványozza, hogy a Türk Tanács és a visegrádi országcsoport (V4) tartson legmagasabb szintű vezetői tanácskozást Budapesten, 2022 első felében – jelentette be pénteken Orbán Viktor a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának isztambuli csúcstalálkozóján.

A magyar kormányfő beszédében emlékeztetett: Magyarország vezeti a V4-ek együttműködését 2022. júliusig. Orbán Viktor egyúttal arról is beszélt, hogy a magyar és a türk népeket hosszú évszázadokra visszanyúlóan történelmi és kulturális örökség köti össze.

A magyar kormányfő kétnapos látogatáson vett részt Törökországban, előző nap Ankarában a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén vett részt kormánya tagjainak kíséretében.

A Türk Tanács egy 2009-ben létrehozott kormányközi szervezet. Jelenleg öt török nyelvű tagállamot, Törökországot, Azerbajdzsánt, Kazahsztán, Üzbegisztánt és Kirgizisztánt tömöríti. Magyarország 2018. óta megfigyelő státusszal rendelkezik. Türkmenisztán a mostani - immár nyolcadik - csúcstalálkozón szintén megfigyelői státuszt kapott.

 

 

 

MTI nyomán;

A borítókép forrása: Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Hozzászólások

Új hozzászólás