Amikor magyar zászlót "lengetett" a New York-i Szabadság-szobor tetején

Cabe Ferrant írta 2021. 11. 18., cs - 06:42 időpontban

Több fiatalember - kilétüket nem lehetett megállapítani - vasárnap délelött óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadság-szobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára, a szobor lábánál feliratot helyeztek el 'Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot' felirattal. (AFP) (Bizalmas!)"  - szólt az MTI egyik híradása 1956. november 18-án

A hét méter hosszú és három méter széles nemzeti lobogót emigráns fiatalok egy csoportja tűzte ki New York jelképére, hogy felhívja a világ figyelmét a levert magyar forradalomra. Akkor már itthon javában folyt a forradalom felszámolása, kezdetét vették a megtorlások, letartóztatások. A megszálló orosz csapatok és magyar pribékjeik nem lazsáltak…

Sisa István, a Free World Review szerkesztője lakásán született meg a gondolat, hogy az Öreg Hölgyet, a Szabadság-szobrot használják fel az akcióhoz. 

A Szabadság-szobrot, ami tán meg sem épült volna a magyarok nélkül. Hajdan, Pulitzer József, a magyar származású sajtómágnás kampányolt addig lapjában, míg, 1885-re közadakozásból összegyûlt az építés költsége. 

A kis csapat mindenképpen valamilyen látványos, de erõszakmentes demonstrációt akart végre hajtani. A szobor szinte adta magát. A szabadság jelképe, amint a magasba emeli a levert forradalom zászlaját…

Mártonffy István mérnök vezetésével egy tizenöt fős csoport vállalta a gyakorlati kivitelezést, Keviczky Kálmán az események lefilmezését, Sisa pedig a hírverést, az amerikai újságok és rádióállomások értesítését. Eredetileg szombatra, november 17-ére tervezték az akciót, hogy bekerülhessenek a vasárnapi lapokba, de a kedvezõtlen idõjárás miatt inkább másnapra halasztották. Szombaton szélcsendes idõ volt, nem lobogott volna elég látványosan a zászló, másrészt az esõ is esett, ami elriasztotta a megszokott turistatömeget.

A hatalmas zászlót Mártonffy a teste köré csavarta - elvégre ő csak egy ártatlan érdeklődő, aki kíváncsi a New York egyik látványosságára... Mikor elindult felfelé a szoborban, a társaság többi tagja a valódi turistákat tartoztatta fel, mindenféle légbõl kapott ürüggyel, hogy a kivitelezőnek legyen ideje kibontani a zászlót. Ahogy feljutott a fáklyához és kitűzte a lobogót, a lent maradtak a talapzatnál kibontották a fehér alapú feliratot: "STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY".

A zászló láttán Sisa István a manhattani parton szintén akcióba lépett. Ennek hamarosan meg is lett az eredménye: megérkezett a Daily News helikoptere, majd egy másik gép is.

Amikor magyar zászlót "lengetett" a New York-i Szabadság-szobor tetején
korabeli újság

Időközben a helyiek, turisták, akik feljutottak szobor kilátójába, értesítették az őrséget. De mire azok felértek és bevonatták a zászlót, az Öreg hölgy volt szíves fél órán át hirdetni a magyar szabadságot.

Az őrök ugyan igazoltatták a társaságot, de mindenki szabadon távozhatott. Kivéve a lobogót, az elkobozták, állítólag a szobormúzeum számára. A történtek miatt a későbbiekben sem vontak senkit felelősségre. 

A sajtóvisszhang hatalmas volt. Másnap az újságok címoldalon tudósítottak az akcióról, a tévéállomások Keviczky rövidfilmjét játszották. A rádióadók világgá röppentették a hírt, amely így eljutott mindenhova. Kivéve, természetesen, a „béketábort”, Magyarországot.

 

 

Források: Mult-kor.hu; Wikipédia; 24.hu.

Hozzászólások

Bársony Róbert

2021. 11. 18., cs - 09:46

Respect! Szép volt fiúk! 🇭🇺

Új hozzászólás