Harminc éve esett el Vukovár

Szőnyi Balázs írta 2021. 11. 18., cs - 20:58 időpontban

A délszláv háború (1991-1995) egyik legpusztítóbb összecsapásának színhelyén, a horvátországi Vukováron emlékeztek a város elestének 30 évfordulóján az egykori hősökre, áldozatokra a kelet-szlavóniai településen. A járvány ellenére több tízezren vettek részt az emlékmeneten, köztük Zoran Milanovic horvát államfő, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, és Šefik Džaferović bosnyák házelnök. A helyi kórháznál tartott ünnepség után a tömeg öt és fél kilométeres sétát tett a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig, ahol megkoszorúzták a szimbolikus síremléket.

A horvát többségű, de többnemzetiségű, egykoron gazdag és kereskedelmi központként, átkelőhelyként prosperáló Duna-parti kisvárost a szerb nacionalista erők 87 napig tartották ostromgyűrűjükben...

A Vukovárért vívott csata augusztus 25-én kezdődött és 1991. november 18-án a város védelmének összeomlásával ért véget, amelyet a 204. Vukovári Brigádba szervezett nemzetőr- és rendőrhadtest mintegy 1800 tagja, valamint a HOS önkéntesei védettek. A vukovári kórház adatai szerint 1624-en haltak meg és több mint 2500-an megsebesültek a város védelmének összeomlásában, mintegy 5000 fogságba esett veteránt és civilt szerbiai koncentrációs táborokba vittek, és mintegy 22 ezer horvátot és más nem szerbet kiutasítottak a városból. 

Összesen 25 év börtönbüntetésre ítéltek három szerb bűnözőt 264 ovcarai gyilkosság miatt 1991-ben. A Milo Mrksić, Veselin Sljivancanin és Miroslav Radic elleni ítélet sokakat meglepett. A hágai törvényszék Mrksićet 20 év, Sljivancanint öt év börtönbüntetésre ítélte, míg Radicsot felmentették. Emlékeztetni kell arra, hogy az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért.

Három korábbi JNA-tagot vádoltak meg Vukovár bukása után, 1991. november 20-án Ovcarában. A vádak több mint 260 sebesült, beteg és civil személy fogva tartásával, kínzásával és meggyilkolásával kapcsolatosak a vukovári kórházból.

 

 

A borítóképen Vukovár az ostromot követően.

Új hozzászólás