Magyar miniszterelnököt Románia élére?

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 18., cs - 08:18 időpontban

Románia egy bukott állam – állítja nemrégiben megjelent publicisztikájában Marius Ghilezan, a román konzervatív România Liberă egyik szerzője, aki többek közt azt fejtegeti, milyen előnyökkel is járna a kormányválságokkal terhelt Románia számára egy RMDSZ-es miniszterelnök. Ghilezan ráadásul példaként állítja a román politikusok elé Orbán Viktort is, aki értelmezése szerint kellő erélyességgel lép fel a brüsszeli bürokrácia, vagy éppen a nyomuló multinacionális cégekkel szemben. A szerző végkövetkeztetése szerint nemcsak, hogy nem lenne ördögtől való, ha Románia miniszterelnökét mondjuk Kelemen Hunornak hívnák, de az RMDSZ-es politikus előkészíthetne egy román–magyar konföderációt, amelyben az államok szuverenitásuk megőrzése mellett közösen képviselhetnék érdekeiket Európán belül… - idézte a PestiSrácok a Főtér.ro cikkét.

Az erdélyi hírportál rendszeresen közöl eredetileg a román sajtóban megjelenő, magyar szempontból is érdekes cikkeket, publikációkat. Ezek legújabbika Marius Ghilezantól származik, aki a konzervatív România Liberă egyik szerzője. Ghilezan, mint a román politikai életből kiábrándult publicista, elég meglepő kijelentést tesz, amikor azt javasolja: az újabb kormányválságból épp kikecmeregni készülő, meglehetősen szokatlan, jobb- és baloldali koalíció ne a két nagy párt, azaz a PSD vagy a PNL jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, hanem az RMDSZ-es Kelemen Hunort. Mint a publicista Klaus Iohannisra utalva megjegyzi, ha már német elnökünk van, próbáljunk ki egy magyar miniszterelnököt is.

A szerző kiábrándultságának oka, hogy a román politikai életről tulajdonképpen megállapítható: az lényegében kormányválságok sorozata, legalábbis annak tükrében, milyen sűrűn adják át egymásnak a kilincset a miniszterelnökök

Marius Ghilezan azonban unortodox javaslattal áll elő publicisztikájában, mégpedig azért, mert vélhetően elirigyelte a magyar politikai stabilitást. Mint a cikkben elképzelését kifejtve írja, intő jel Románia számára, milyen kormány alakult Bulgáriában, ahol a szerző szerint “az Egyesült Államokban felkészült Petkov és Vasziljev” miniszterek lettek az ügyvivők, ezzel létrehozva az “alkalmatlanok kormányát”.

 

 

 

PestiSrácok és Főtér nyomán;

A borítókép illuszrácó, forrása: honvedelem.hu.

Hozzászólások

József Schubert

2021. 11. 18., cs - 21:27

Nem is rossz az ötlet kezdetnek, aztán lehetne belőle egy Magyar-Román Székely Föderáció, amely esetleg egy keleti blokkot vonna maga után.... Az EG úgysem lesz tartós , ha dominánskodni akarnak az ertős államok a gyengébbek felett.

GYORGY HUSZTI

2021. 11. 18., cs - 22:03

Nem lehet csodálkozni,hogy a konzervatív publicista "unortodox"elképzelését szerzői szenzációként javasolta ?
Az ortodox többség biztosan nem fogadja el,annál is inkább,hogy az államelnök sem szimpatikus a liberális kormány erőltetett támogatásáért ! A román-magyar konföderáció a jelenlegi geopolitikai stratégiát figyelembe véve
nem reális ,a "dunamenti konföderáció" is csak elképzelés maradt ?

Új hozzászólás

Forrás neve
PestiSrácok