A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek ma a szolyvai magyar golgotán

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 20., szo - 20:44 időpontban

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek november 20-án a Szolyvai Emlékparkban. Az Emlékparkbizottság tagjai, a történelmi egyházak és a magyar társadalmi szervezetek képviselői lerótták tiszteletüket az 1944 őszén ártatlanul elhurcolt és meggyilkoltak, valamint a világháborúkban elesettek emléke előtt.

Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke megnyitójában beszámolt a testület ez évi tevékenységéről. A Kárpátaljai Szövetség támogatásával elkészült a park térfigyelő kamerarendszere, továbbá Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának támogatásával sikerült helyreállítani a korábban három alkalommal is megrongált,  Kárpátalja 1944 utáni tragédiáját bemutató szabadtéri kiállítást. Kiemelte: a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a munkácsi várban felavatták a totalitárius kommunista elnyomó rendszer kárpátaljai tevékenységét dokumentáló állandó kiállítást.

Az Emlékparkbizottság elnöke felháborítónak tartotta, hogy Tilki Attila magyar parlamenti képviselőt, az Emlékparkbizottság tiszteletbeli tagját az ukrán hatóságok kitiltották Ukrajnából.

A rendezvény ökumenikus istentisztelettel  folytatódott, melyet Dávid Árpád, a Gecsei Református Egyházközség lelkipásztora, Pogány István munkácsi plébános és Szkoropádszky Péter palágykomoróci görögkatolikus parochus  celebrált.

Az eseményen tiszteletét tette Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete is.

Dr. Dupka György történész, a testület felelős titkára beszédében felelevenítette: az eddigi kutatások szerint több mint egymillió magyar ember került a történelmi Magyarországról a Szovjetunió Gulag-rendszerébe, közöttük sok egyházi vezető is. A görögkatolikus egyház 129 papját ítélték rabságra, továbbá 24 református lelkészt és 19 római katolikus papot hurcoltak el.

A felszólalások után a jelenlévők koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek a mártírokra, az ártatlanul meggyilkoltakra.

 

 

A borítókép forrása: Zunko Barnabás;kiszo.net.

Új hozzászólás

Forrás neve
Kiszo.net