A magyar labdarúgás napja

Cabe Ferrant írta 2021. 11. 25., cs - 05:32 időpontban

A magyar labdarúgó „Aranycsapat” 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. 

A magyar labdarúgás napja
Korabeli újsághír

Az egymástól izolált, keleti és nyugati blokkban élő csapatok csak hírből ismerték egymást, személyesen még sohasem találkoztak a barátságos mérkőzés előtt. Az angol közönség a hazai csapat fölényes győzelmét várta, éppen ezért döbbentette meg őket Hidegkuti, aki az első másodpercekben az ellenfél hálójába talált. A százezres közönség dermedten figyelte a meccs alakulását: a magyarok nem a véletlennek köszönhetően, hanem tudásuk alapján nyerték meg a rangadót. Az Aranycsapat a meccs végére elnyerte a Wembley-ben szurkolók szimpátiáját, elismerően tapsoltak meg a technikásan játszó játékosokat. A magyar válogatott fél évvel később megerősítette fölényét, a Népstadionban rendezett visszavágón 7:1-re ismét legyőzte Angliát.

A magyar labdarúgás napja
1953. november 25. London, Wembley stadion, a magyar válogatott a 6:3-as meccs előtt: Puskás, Grosics, Lóránt, Hidegkúti, Buzánszky, Lantos, Zakariás, Czibor Bozsik, Budai II., Kocsis.

 

Források: Wikipédia, Sulihalo.hu.

Hozzászólások

Takács Márton

2021. 11. 25., cs - 11:51

Van egy könyv,ami az aranycsapatról szól.Tökéletesen megírt történet,de nem magyar szerző írta,hanem egy angol.Egyszerűen letehetetlen.

Új hozzászólás