Újra kezdődhetnek a sorozások?

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 25., cs - 12:24 időpontban

A napokban több környező országból érkeztek hírek a sorkatonaság visszaállításának terveiről/ötleteiről. Két napja Katarina Tomašević, a szerb védelmi miniszter emberi erőforrásokért felelős helyettese kijelentette, hogy osztálya számára „nem kétséges”, hogy a sorkatonai szolgálat „olyan dolog, amit vissza kell hozni”. A belgrádi jogi kar tribünjén kijelentette, hogy a védelmi minisztérium „intenzíven dolgozik” a kötelező sorkatonai szolgálat esetleges visszaállításának feltételeinek megteremtésén.

Dragan Kotarlić, a minisztérium védelmi kötelezettségi igazgatóságának vezetője kijelentette, hogy 2021-ben a sorkatonai szolgálat visszaállítása az „egyik legnehezebb feladat”.

Szerbia után Románia a másik ország, ahol a újonnan megalakult kormányt egy tartalékos négycsillagos tábornok vezeti Nicolae Ciucă személyében, a jelek szerint egy kicsit jobban odafigyelnének arra is, hogy ne csupán a haderő eszközállományát fejlesszék, hanem a személyi állományt is. A parlamentben csütörtökön bizalmi szavazásra készülő kormány programjának védelmi célokra vonatkozó részéből ez derül ki. Bár ez a sorkatonaság nem kötelező, hanem önkéntes alapon lenne.

A sorkatonai szolgálat 2004. novemberében 135 év után szűnt meg Magyarországon. Sokan úgy voltak vele, hogy a katonaság fölösleges időtöltés, a fiatalemberek a legszebb éveiket vesztegetik el. Voltak persze olyan hangok, akik ezt másképp látták. Véleményük szerint ott vált igazán férfivá az ember, megtanulta a rendet, a fegyelmet, az alázatot, a tűrést, a parancsok teljesítését. A hetvenes években még két évre vonultak be a fiatalok, majd fokozatosan csökkent másfél, egy, illetve 2001-ben fél évre.

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint a sorozott hadsereg hadászatilag nem sokat jelent, de más előnyei lehetnek.

A sorállományú katonák kiképzése elsődlegesen azt szolgálhatná, hogy lenne olyan állomány, akiket vészhelyzetben, akár egy iszapkatasztrófához hasonló csapáskor be lehetne vetni. Emellett fontos, hogy a hadsereg nemcsak harcoló katonák, hanem például híradósokból, szakácsokból is, s nekik nem árt kiképzési ismereteket szerezni. Viszont a sorkötelezettség visszaállításához olyan garanciák is kellenének, amelyek biztosítják: aki bevonul 3-6 hónapos kiképzésre, s az ismereteit hajlandó időnként felfrissíteni, az nem veszti el munkahelyét a távollét miatt.

2004-ben az utolsó sorozás 11 milliárd forintba került.

Hozzászólások

Kneifel András

2021. 11. 26., p - 15:37

A híradós igen, a szakács nem... Viszont jól jönne a tűz- és katasztrófaelhárításnak némi szanitécképzés, a rendőrség is jól járna, ha a seregben rendvédelmi képzést kapott emberekkel találkozna, sőt a TEK is profitálhatna belőle...

Hagyd, hat hónap kevés, minimum egy év, vagy a másfél év lwnne az ideális. Ám olyan sok pénzbe kerülne, hogy ez a kifosztott ország tényleg megszűnne....

Ildikó

2021. 11. 28., v - 16:12

Válasz Sánta János üzenetére

Mert mit tanultak ott a fiatalok, azon kívül, hogy szarrá alázták őket?

Sumákolás, megalázás, bezártság, és a hierachiával való végletes visszaélés a tiszthelyettesekig, a tisztekig és főtisztekig bezárólag.
Egy ocsmány 25 hónap máig ható bűzös emléke volt a sorkatonaság, és mégcsak nem is a legrosszabb helyeken voltam.

Sumákolás, megalázás, bezártság, és a hierarchiával való végletes visszaélés a tiszthelyettesekig, a tisztekig és főtisztekig bezárólag.
Egy ocsmány 25 hónap máig ható bűzös emléke volt a sorkatonaság, és mégcsak nem is a legrosszabb helyeken voltam, kétszeres élenjáró, és kiváló katona, őrvezetőként leszerelve.

Megtanulják befogni a szájukat.
S nem hőbörögni vélt igazukat fröcsögve.
Megtanulnak monotonitást tűrni.
Megtanulnak visszaszájalás nélkül csinálni a rájuk bizott feladatot. - Miért nélkül.
Megtanulnak Rendet tartani maguk körül.
Megtanulnak kiállni magukért, fegyelmezetten, koncentráltan beszélni.
Megtanulnak napirend szerint élni.
Reggeli sport, reggeli, eligazítás, feladatvégzés, ebéd, oktatások, feladatvégzés, vacsora, szabad foglalkozás, takarodó.
Megtanulnak ígéretet megtartani, fejlődik a kötelességtudatuk.
Egyszóval ember lesz belőlük. - Van akiből FÉRFI is.

Kárász Gábor

2021. 11. 27., szo - 15:31

Egyet értek de. Azal nem hogy újra kétév vagy másfél évet töltsenek távol családtól 6 hónap az jó teljes kiképzést meg kapják és utána teljes fizut is meg a felszerelést is így a parancs a behívó fekete sas 🦅 érvényes és nics az hogy anyuci apuci vagy a válásra hivatkozva vagy hogy szellemileg agy halotakat sorkötelezé tegyék .

Surányi Csaba …

2021. 11. 27., szo - 15:43

20-évesen adatott meg nekem, hogy katona lehettem.Nagyon sok érzelem,jó rossz érzésekkel tölt el,de büszke vagyok a mai napig is,hogy Rajkán szól gálhattam

Vas József

2021. 11. 28., v - 06:21

Valamiféle kiképzésre szükség lenne, Magyarországon a fiatal generáció szàmàra ami rendet önbecsülését hoz magyar nép szàmàra katasztrófàk és előre nem làtható eseményekmiatt is, a haza védelme minden àllampolgàrnak kötelező,valamilyen formában.

Zoltán Csendes

2021. 11. 28., v - 08:19

Egyet értek,de elegendő 3vagy6 hónap és az legyen korrekt kiképzés. Fontosnak tartom a megfelelő illetmény fizetését is ezen időszakban.

Csaba Jerkó

2021. 11. 28., v - 12:52

Igen én is úgy érzem nagyon jó lenne ha visszaállitanák de minimum 1 év és legalább 2 hónap eltelte után re rakni az esküt és csak utána engedni kijárárást.
Sajnos a mostani fiatalok nem tudják hogy mi az a tisztelet de persze vannak kivételek.

Takács László

2021. 11. 28., v - 17:53

3 részre 3 x 3 hónapra leosztott kiképzés ! 1 x 1 kiképzésenként vizsga !

Új hozzászólás