Bort, búzát, békességet!

Tóth Margit írta 2021. 12. 31., p - 08:36 időpontban

Otthon, utcán, tereken összecsendült két pohár. Egymás szemébe nézve mondván a szokásost: Itt az új év, újat hozzon, régi jóktól meg ne fosszon! Hogyha újat nem is hozhat, vigye el a régi rosszat! Boldog újévet! Bort, búzát, békességet! Szűkösség helyett bőséget! Sikerekben, egészségben gazdag újesztendőt adjon az Isten mindenkinek! Szlogenek, elcsépelt közhelyek, annyi és annyi év óta? Lehet, de mégsem koptatta meg az idő őket. Van bennük valami furcsa vonzerő. Embere válogatja, mint értelmezi és hogyan éli át. Vannak kétkedők. Vannak biztosra menők.

-BOLDOG ÚJÉVET!

Úgy lesz, mert élni akarod az életet. Mindegy, hogy mi van a batyuban, csak élni! Az életnek örvendeni... Ez az! Elfogadni az istenadta mindennapokat! Tegyél érte! Adj Uram, fagyos szobákban meleget, asztalunkra kenyeret. "Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét... lámpába lángot" ... "kérdésre választ" ... "adjon az Isten fényeket, temetők helyett életet - Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgyis, ha nem kérem." Nem pontosan idézve, Nagy László verssorai jutnak évről- évre eszedbe.

-Újévi fogadalmak?...

Ah, badarság... Vagy betartod vagy sem... Vagy álmaid álmok maradnak vagy valóra válnak... Ismered tenmagadat, te döntsd el sikerül-e vagy sem:

-Merthát... deresedő fejjel, kérges tenyereddel, csökönyös kitartásoddal, tudnod, tapasztalnod kelle, hogy a szántóföldben az eke is mindig előre húzza, szántja a barázdákat. És te, barázdáról- barázdára járva veted el a Holnapot.

-Merthát... tudnod kelle, bort, búzát terem a föld a minden arra éhezőnek, de ehhez szántani- vetni kell! Ezt, csak békében lehet!

-Merthát... ha le is törölöd homlokadról a munkától verejtékező izzadságot, ezt csak békességben, egymásra való odafigyelésben, szeretetben, hitben, a lélek jóságával lehet csinálni!

-Merthát... tudnod kelle, hogy ne felejtsd el a szülőföldedről hozott átalvetődben "a hamuban sült pogácsát, a madárlátta kenyeret" útravalóként!

Hogy mi lenne a te, az én kívánságom, az új esztendőben: - Hogy minden emberében, főképp tenmagad szívébe, lelkébe fészkelje be magát a hit, remény, szeretet és akkor teremni fog a barázdákban elvetett HOLNAP! Akkor magunkénak mondhatjuk az esztendő gazdagságától, bőségétől roskadozó termését! Jó gazda módjára hadd gazdálkodjuk ki, amit elvetettünk: -emberséget az emberben, csendet a csendben, nyugalmat lelkekben, békességet, hitet, szeretetet szívekben, a miénkében, a szomszédainkéban, minden emberében.

Kérésem meghallgatásra találjon! Bort, búzát, békességet! Kevesebb jelenjen meg

Új hozzászólás