Megint telefonon beszélt Putyin és Biden...

Kovácsi Sándor írta 2021. 12. 31., p - 14:54 időpontban

Az ukrán-orosz határon kialakult konfliktusról tárgyalt csütörtök este telefonon az amerikai és az orosz elnök. Ez már a második telefonos egyeztetés volt decemberben Joe Biden és Vlagyimir Putyin között, az amerikai és orosz vezetők január 10-re tervezett genfi találkozója előtt - idézte az Euronews cikkét a Napi.hu. Az orosz elnök azt mondta, hogy ebben a nehéz helyzetben Oroszország úgy fog tenni, ahogy az Egyesült Államok is tenne, ha támadó fegyvereket vetnének be az amerikai határ közelében - számolt be a találkozóról az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. 

Joe Biden ugyanakkor elmondta, hogy ha folytatódik a terjeszkedés, súlyos gazdasági, pénzügyi és katonai szankciókat vezetnek be. Biden sürgette Oroszországot, hogy mielőbb oldja a feszültséget Ukrajnával. Világossá tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan lépnek fel, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát. Az amerikai elnök egyúttal a diplomáciai megoldás szükségességét is sürgette - olvasható a Fehér Ház közleményében. 

Mivel az álláspontok nem közeledtek, egyelőre nem tudni, milyen eredményre juthatnak a felek a januári genfi találkozón. Az egyeztetés várhatóan a két elnök jelenléte nélkül zajlik majd.

Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását... a legjobb garancia a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtása lenne. A feszültség növekedésének Európában éppen az az oka, hogy Ukrajna nem tesz eleget a megállapodásokban foglalt kötelezettségeinek...

Mindenkit megnyugtatok, semmi ilyesmi nem fog történni – mondta Szergej Nariskin az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, egy, az állami televízióban közvetített interjúban, hozzátéve: minden más „az amerikai külügyminisztérium rosszindulatú propagandája”.

 

 

Napi.hu nyomán;

A borítókép forrása: Adam Schultz/Reuters.

Új hozzászólás

Forrás neve
Napi.hu