Nemzetközileg is elismerték a magyar hagyományőrző sportokat

Szőnyi Balázs írta 2021. 12. 31., p - 18:37 időpontban

Isztambulban folytatott megbeszéléseket Necmeddin Bilal Erdoğan az Etnosport Világszövetség elnökének (Törökország miniszterelnökének fia) meghívása alapján Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány, valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnöke – írta a magyar szervezet honlapja

2021 novemberében a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott 16 regionális alapszervezetből álló Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét. A hagyományőrző sportok tevékenységének támogatása, koordinálása és népszerűsítése mára már szükségszerűvé tette a széles nemzeti összefogáson alapuló sportszervezeti struktúra kiépítését és megszilárdítását Magyarországon. A szövetség szervezete és működése kiterjed minden magyarországi régióra, valamint felöleli a Karpát–medencei magyarság által lakott területeket is. A tagszervezetek közös döntése alapján a szövetség folyamatosan bővíthető mindazokkal a egyesületekkel, amelyek folyamatosan működnek és megfelelnek a szervezet alapkritériumainak.

2021 decemberében a világ legjelentősebb hagyományos sportokat tömörítő és támogató szervezete, a törökországi központú Etnosport Világszövetség (World Ethnosport Confederation-WEC) vezetőségének meghívására Isztambulba látogatott a Magyar-Turán Alapítvány vezetősége. Az Etnosport Világszövetségének vezetőségével tárgyalt a magyar küldöttség. A megbeszéléseken Levent Akici (WEC sport és intézményi kapcsolatok igazgatója) és Enes Duman (WEC- Kelet Európa és Balkán régió koordinátora) is jelen volt. A megbeszélésen részt vett a Magyar-Turán Alapítvány törökországi szervezeti koordinátora, Ahmet Barışçil is. A szervezetek közötti együttműködés pontjainak áttekintése mellett a 2022 őszén megrendezendő Nomád Világjátékok szervezési kérdései is napirendre kerültek. A nomád Világjátékokat, “Nomád Olimpiának” is szokták nevezni. Nem véletlenül, hiszen a rangos sporteseményen a világ többtucatnyi országából vesznek részt hagyományőrző-sport versenyzők. Nem csak a pusztai, nomád hagyományokkal bíró országokból érkeznek sportolók, hanem minden országból, ahol bejegyzett egyesületek gyakorolják a hagyományőrző sportokat. Így találkozhatunk versenyzőkkel Ausztráliától, Brazílián át az Amerikai Egyesült Államokig. A korábbi Kirgíziában rendezett “Nomád Olimpiák” a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés sportversenyeinek mintájára jöttek létre, és a versenyeken a Kurultajt szervező Magyar-Turán Alapítvány is komoly szerepet vállalt.

A tárgyalásokat követően Necmeddin Bilal Erdoğan az Etnosport Világszövetség elnöke külön megbeszélést folytatott Bíró András Zsolttal, a Magyar-Turán Alapítvány, valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnökével. A sportvezetők szívélyes hangulatban tárgyaltak a Boszporusz partján, az Etnosport Világszövetség központi isztambuli rezidenciáján. A két szervezet több éve együttműködik a hagyományőrző sportok területén, a 2022-től pedig szervezeti partnerség alapján fogják folytatni a közös munkát.

A tárgyalásokat megelőzően Bíró András Zsolt Üzbegisztánban és Kirgizisztánban egyeztetett a Magyar-Turán Alapítvány közép-ázsiai testvérszervezeteivel, valamint videokonferencián tárgyalt a kazak, türkmén, azerbajdzsáni, mongol és tadzsikisztáni partnereivel. A 2022. évben jelentős előrelépés várható a magyar hagyományőrző sportok fejlődése szempontjából, és a testvérnépekkel való szervezeti együttműködés területén is. Több hazai (Kárpát-medencei) sportrendezvény megszervezését tervezi a szövetség, valamint a 2022. év két nagyszabású nemzetközi eseményének előkészítése lesz a legnagyobb feladat, augusztusban a bugaci Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultaj (Hun-Türk Kurultaj) és az őszi, törökországi Nomád Világjátékok.

 

 

A borítóképen Bilal Erdoğan és Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség zászlójával, kép forrása:kurultaj.hu.

Új hozzászólás

Forrás neve
Kurultaj