Lettország mossa tisztára az USA orosz olaját?

Wertheim László írta 2022. 04. 11., h - 05:34 időpontban

Nagyon érdekes dolgok történnek az utóbbi hetekben a Balti-tengeren, ugyanis jelentősen megélénkült a kőolajat szállító tartályhajók forgalma, amelyek a szentpétervári és az ustlugai orosz kikötőkből indulnak és a lettországi Ventspils kikötőbe tartanak. Ezzel mára Lettország lényegében kőolaj nagyhatalommá vált – olvasható a Mordor Hangja Telegram csatorna egyik bejegyzésében, melyet az Internetfigyelő szúrt ki.

Egy hétköznapi ember minden bizonnyal feltenné a kérdést, hogy miért van szüksége Lettországnak hirtelen ennyi olajra, különösen nyersolajra, hiszen a területén nincsenek olajfinomítók, sőt többé-kevésbé jelentős petrolkémiai ipar sem? Persze lehet kételkedni az állítás valódiságában, azonban a hajóforgalmi térképek a Balti-tengeren nyilvánosak és a tartályhajók mozgásai leellenőrizhetőek.

Nos, Lettországnak természetesen nincs szüksége ilyen hatalmas mennyiségű nyers olajra, azonban Ventspils egy olyan kulcsfontosságú állomása lett egy végtelenül ravasz rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy az USA Oroszországtól megvásárolhassa azt a kőolajmennyiséget, amire olyan nagyképűen embargót hirdetett. Mint ahogy a “nagyipari” bűnözők tisztárra mossák a piszkos ügyletekből származó pénzüket, a lettországi Ventspils is egy olyan hely lehet, ahol a kőolajat “mossák tisztára” az embargó miatt.

Kiderült ugyanis, hogy Ventspilsben az orosz olaj a csodával határos módon egyfajta „lett keverékké” válik, aminek úgy tűnik, már nincs kapcsolata Oroszországgal. Ezek után már ez a “demokratikussá” változtatott olaj a Shell hollandiai termináljaira, vagy az Amerikai Egyesült Államokba kerül. Így aztán ennek a rendszernek köszönhetően Lettország tulajdonképpen egyik napról a másikra, hirtelen olajnagyhatalommá vált, amely felveheti a versenyt akár Kuvaittal, de még Szaúd-Arábiával is.

Joggal feltételezhetjük azt, hogy Lettország, Hollandia és az Egyesült Államok hatóságai tudnak erről a rendszerről, hiszen nem kicsiben megy az “olajmosás”. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy mindez eddig senkit sem zavart. Zelenszkijnek is tudnia kell róla, azonban eddig még ebben az ügyben csendben maradt. Talán nem véletlenül, hiszen lakatot tehettek a szájára. Azonban, ha mégis túl nagy nyilvánosságot kap mindaz, ami az “olajmosás” körül zajlik Lettországban, a “piaci érdekek” majd úgyis találnak egy hasonló megoldást, amivel ez a olaj feketekereskedelem tovább folytatódhat – teszi hozzá a bejegyzés szerzője.

 

A borítókép illusztráció, forrása: Alex Stemmer.

Új hozzászólás

Forrás neve
InternetFigyelő