Kipusztult a Sajó teljes élővilága

Kovácsi Sándor írta 2022. 05. 16., h - 16:26 időpontban

Három hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban. Míg akkor percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából. A legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a folyó élővilágára halálos dózist jelent, így előrelátható volt a katasztrófa – írja az index.hu.

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja a lapnak elmondta, hogy három szakaszon vizsgálták meg a Sajó vizét és élővilágát. A folyó 10 kilométeres szakaszán elmondása szerint rengeteg tetemet találtak. Az elpusztult folyami rákok tetemei szinte teljesen ellepték a partot. 

"Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja..." – fogalmazott. Hozzátette, a pusztulás nagysága a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki azt mondta, ilyet még nem látott. 

A lap információi szerint olyan nagy mennyiségű szennyezett vizet kelleni szűrni, hogy azt technikailag nem tudják megoldani. Illetve ennek a mennyiségnek a szűrése akár havi 100 ezer euróba is kerülhet. 

Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, hogy elkerüljék a szennyezett víz felszínre áramlását.

Varga Tibor szerint jelenleg a kövek alatt sincs élet, és amíg a halak táplálékául szolgáló ízeltlábúak vissza nem térnek, addig felesleges visszatelepíteni a halakat.

'Először el kell tűnjön a leülepedett rozsda, amit soha senki nem fog kitisztítani a folyó medréből azon az 50 kilométeres szakaszon, ami fertőzött.  A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák." – magyarázta.

A helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé viszi az ügyet!

 

Forrás: felvidek.ma

Új hozzászólás