Csak egy gondolat...

Gergely Gábor írta 2022. 11. 17., cs - 21:11 időpontban

Ezek a Lengyelországba csapódott rakéták nem hagynak nyugodni. Tegnap azt írtam, hogy mivel kiderült, hogy ukrán légvédelmi rakéták voltak, az oroszok igazat mondtak (hogy nem ők voltak), Zelenszkij meg hazudott (hogy nem ők voltak). De nekem valami fura egy kicsit!

Elsőre is furcsa volt, hogy Amerika ha jól emlékszem, még a lengyeleket is megelőzték azzal a hírrel, hogy nem az oroszok voltak. Miért siettek ennyire? Ráértek volna még pár napig, a közvélemény meg hergelődjön csak az oroszok ellen. Szóval nem állt érdekükben a gyors tisztázás. Kivéve, ha az oroszoknak is volt bizonyítékuk arra, hogy hogyan került oda az a rakéta. A mai technikai lehetőségek határtalanok ilyen téren. A rakéták becsapódása egyébként is minimum furcsa, sok kérdést vet fel. Zelenszkij továbbra is tagadja, hogy ők lőtték volna ki a rakétát, pedig hát némi ákom-bákom magyarázkodással presztízsvesztés nélkül el is ismerhetné, véletlen volt. Védekezés közbeni baleset. Mégsem ismeri el. Mi van, ha ő sem hazudik, és tényleg nem ők lőtték ki? Mi van, ha csak egyszerűen az Ukrajnába eddig „befektetett” pénzek mértéke elérte azt a szintet, ami még éppen a megtérülés határán van? Mi van, ha egyszerűen már nem érdemes tovább finanszírozni a háborút, és elérkezett a fordulat, a felosztás ideje? Annak a felosztásnak, amelyik következtében az oroszok is megkapják amit akarnak, és a „befektetők” is? (Más kimenetelt én egyébként sem tartok elképzelhetőnek.) Azt ugye senkinek nem kell mondani, hogy a háborúkba fektetett pénzeket a befektetők még mindig busásan visszavették valamilyen formában. Ha elérkeztünk erre a pontra, akkor valahogy ki kell hátrálni Ukrajna mögül, annak pedig egy kezdő lépése lehetne egy kicsit sározni őket. Mivel ez az oroszoknak is jól jönne, nem igen reklámoznák, hogy ők is tudják, ki és hogyan tette oda azokat a rakétákat. A lengyelek sem engedik, hogy az ukránok részt vegyenek a vizsgálatokban. Az eredményeket megkaphatják, de a részletekbe nem láthatnak bele.

Az ukránok mögül viszont nem olyan könnyű kihátrálni, kell valami magyarázat hozzá. Mondjuk ha az elnök hajlandó lenne tárgyalni az oroszokkal, akár területi lemondásról is… Mintha ezt is javasolta volna neki valaki… Ez az ukrán elnök viszont nem hajlandó erre. Van amikor a színész, a felhasznált báb túlértékeli a szerepét, ő maga is elhisz magáról azt, amit csak másoknak kellett volna. A megoldás egy ilyen helyzetben egy új elnök lenne, aki már hajlandó lenne tárgyalni. Egy új elnökhöz viszont meg kell buktatni a régit. Kezdésnek egy ilyen rakétás baki akár ennek is lehet az első láncszeme. 0. láncszemnek már eleve olyan bábot választottak, akit könnyen félre tudnak állítani ha kell. Meglátjuk. Ez természetesen csak egy hangos gondolat, nincs kellően megalapozva, csak egy teória, de ha a következő hetekben Zelenszkij népszerűsége csökkenni fog, ha egyre őrültebb dolgokkal áll majd elő, vagy a média úgy mutatja majd mintha azt tenné, akkor már van értelme kicsit jobban elgondolkodni ezen. Tényleg sajnálom az ukránokat (a népet, népeket amelyek a mai Ukrajna területén élnek), mert jelenleg nem látok egyetlen olyan jövőalternatívát sem, amiből ők nem nagyon rosszul jönnének ki.

 

A borítókép forrása: MTI/AP/Andrij Andrijenko.

Új hozzászólás