Nyilvánosak lettek a román népszámlálás előzetes adatai

Kovácsi Sándor írta 2023. 01. 31., k - 11:32 időpontban

Közzétette a romániai Országos Statisztikai Intézet a tavalyi népszámlálás előzetes adatait területi, illetve megyei lebontásban, megjelölve az etnikai és anyanyelvi megoszlást is. A magyar lakosság Hargita megyében 85,7 százalékos, Kovászna megyében pedig 71,8%, de húsz százalék feletti a magyar kisebbség számaránya Maros (35,6%), Szatmár (31,4%), Bihar (22,3%) és Szilágy (20,8%) megyében is... szemlézte a Maszol hírportál.

Az népszámlálás során az etnikai hovatartozás, az anyanyelv és a vallás regisztrálása a válaszadók önbevallásán alapult. Azokra a személyekre vonatkozóan, akik megtagadták e három jellemző megadását, valamint azokra, akikről az adatokat közvetett módon, adminisztratív forrásokból gyűjtötték, nem áll rendelkezésre információ e három jellemzőre vonatkozóan – jegyezte meg a statisztikai intézet.

Az anyanyelvüket bevalló mintegy 16 millió személy anyanyelv szerinti szerkezete a következő: 91,6% esetében a román volt az első nyelv, amelyet a családban gyermekkorban általában beszéltek, 6,3% esetében pedig a magyar volt az anyanyelv; a roma 1,2%-nak, az ukrán pedig 0,2%-nak volt az anyanyelve.

 

Forrás: Maszol.ro;

A borítókép forrása: Shutterstock.

Új hozzászólás

Forrás neve
Maszol