Eltávolították a betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből

Szőnyi Balázs írta 2023. 06. 30., p - 13:24 időpontban

Az úzvölgyi katonatemető ügye azt követően került a figyelem középpontjába, hogy Darmanesti polgármesteri hivatala 2019 áprilisban, részben magyar katonák sírjain román parcellát hozott létre, és egy "kelta" keresztes emlékművet, valamint ötven betonkeresztet állíttatott ismeretlen román katonáknak. A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) elismerte, hogy nem az úzvölgyi temetőben nyugszik az a 149 román katona, akiknek a román parcellát létrehozták, és álláspontja szerint csak 11 román katona van eltemetve a temetőben.

A korábban magyar sírkertnek tekintett temetőt mindaddig Csíkszentmárton község gondozta. Az elnéptelenedett Úzvölgye település Csíkszentmárton községhez tartozik, területét azonban, amelyen a temető is fekszik, mind Csíkszentmárton, mind Darmanesti a magáénak tekinti. A román parcella létrehozása feszültségeket keltett a román-magyar viszonyban. 2019 június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni.

Azóta sok bírósági tárgyalás, több mint 12 per zajlott le, jogerős ítéletek születtek.

A fotón a mai helyzet látható:

Úzvölgye, 2023. június 30., fotó MTI/Kátai Edit.
Úzvölgye, 2023. június 30-án, fotó MTI/Kátai Edit.

Az előző napra virradóan eltávolították a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata által 2019-ben törvénytelenül felállított emlékművet és betonkereszteket a temetőből.

 

Forrás: MTI;

A borítókép forrása: hargitamegye.ro.

Új hozzászólás

Forrás neve
MTI