Tudatos tévedések és téveszmék helyet...

Zetényi-Csukás… írta 2023. 09. 23., szo - 19:12 időpontban

TUDATOS TÉVEDÉSEK ÉS TÉVESZMÉK HELYETT

-Újra néhány mondat a Horthy-korszakról-

 

Sajnálatos módon, még napjainkban is tartja magát az a nézet, hogy Magyarország volt a III. Birodalom „utolsó csatlósa”. A valóság egészen más, hiszen Horvátország vagy Olaszország, Japánt meg sem említve, gyakorlatilag a 2. világháború utolsó napjáig tartották a Németországgal való szövetséget.

S bizony - ugyanazok, akik az „utolsó csatlós” hamis önvádját terjesztik - azok állítják azt is, hogy Horthyék elsőként csatlakoztak a háborúba belépő németekhez. Ami már csak azért sem igaz, mert a kényszer hadba lépésünket megelőzték pl, a szlovákok, olaszok, románok vagy a finnek is.

És ugye Horthy kormányzó kapcsán rögtön megérkezik a fasiszta és nemzeti szocialista vád, úgy, hogy Magyarországon a fasiszta pártok be voltak tiltva és a nemzeti szocializmus vezére sokáig börtönben ült.

Nem, nem akarok „szerecsen mosdatást”, Isten mentsen tőle, de előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni az objektív igazság kimondását. Viszont az tárgyilagos igazsághoz, tárgyilagos történészek kellenek/ kellenének és szakmai vitákat követő szakmai konszenzus. Bár, amíg a szocialista-emlőn, vagy liberális neveltetésesben felnövő történészek vannak többségben, addig erre kevés az esély.

Ezért is baj, hogy elmaradt a valódi rendszerváltás.

Egyébként meg, Horthy Miklós kormányzót nem kell felmenteni vagy rehabilitálni, mert semmiféle bíróság nem ítélte el.

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Horthy Miklós Társaság tb. elnök.

Hozzászólások

Új hozzászólás