Ma már minden rendben van

Barta Ferenc írta 2024. 05. 15., sze - 04:56 időpontban

Mert, kérem szépen, voltak hajdan szörnyű idők, mikor még annyira tele voltak a pesti villamosok, hogy a lépcsőkön is lógtak a népek. Manapság természetesen ez már nem fordulhat elő, a villamos addig nem is indul, míg rendesen be nem záródtak az ajtók. Mert ma már minden sokkal jobb!

Olyasmi sem fordulhat elő, mint hajdan, az ántivilágban, mikor egy akkor kábé kilenc éves gyereket simán elengedtek egyedül, hogy a Ferencvárosból a Margitszigetre villamosozzon vízilabda-edzésre. Mert kérem előfordultak ilyesmik, tudok egy másik esetről is, mikor egy hasonló korú úri ember a Fradi-pályára járt edzeni, két egész villamosmegállónyi távolságból oda és vissza, még a téli sötét hajnalokon és nem kevésbé sötét délutánokon is. Mert akkoriban olyan pocsék volt a közbiztonság és olyan felelőtlenek a szülők, hogy ezt meg merték tenni…

Bezzeg ma már! A szülők az ekkora gyerekeket egy-két saroknyi távolságból is kísérik a suliba, ha nem kocsival viszik. És természetesen elébe mennek. Mert egy felelősségteljes szülő nem hagyja csak úgy kóricálni azt a gyereket a mai szép, új és biztonságos világban. Még akkor sem, ha kölyök zsebében ott a telefon, a rátelepített nyomkövető alkalmazással együtt.

Aztán, ha papának, mamának rá kell húznia egy kicsit a munkahelyén, hát legfeljebb vár az a gyerek egy kicsit. Vagy sokat. És sűrűn rá kell húznia, mert ma már nem úgy van, hogy csak úgy lébecolunk össze meg vissza a melóhelyen, mint hajdan. Ma már mindent meg kell tenni a vállalatért és keményen kell hajtani, mert kapitalizmus van. Nem, mint egykor, amikor még elvárták, hogy a dolgozó hajtson és tegyen meg mindent a vállalatért, elvégre szocializmus volt, „magának” építette az országot.

Akár bele is szakadhatott. Akár a cipekedésbe, hazafelé a piacról. Na, ez is megoldották mára, megkímélendő a dolgozók egészségét. Nem kell két nagy cekkert cipelnie hazafelé, egyet is alig tud megtölteni ugyanannyi pénzért, mint akár csak egy éve. De ez mind csak az ő érdekében van! Az elhízás úgyis szinte népbetegségnek számít felénk, tenni kell ellene!

Mint ahogy az ellen is tenni kell, nehogy holmi gyanús gyüttmentek csak úgy befurakodjanak közénk, mert akkor lenne csak a haddelhadd! Nem mint most, mikor akkora a rend, hogy szomszéd utcában valaki lövöldözött kicsit, de rögtön le is szúrták lövöldözőt. Akár csak azt a fickót, akinek volt képe csak úgy várakozni egy villamosmegállóban, innen szintén pár sarokra.

Ja, hogy ezek az esetek nem kerültek bele a tévébe? Kérem, még az is lehet, hogy benne voltak. Nem nézem meg valamennyi csatorna valamennyi híradóját. Őszintén szólva egyet sem nézek. Anélkül is tudom, hogy minden helyek legjobbikában és legbiztonságosabbikában élünk.

 

 

A borítókép illusztráció! 1975. Budapest XIII. Váci út, villamosmegálló a Forgách utcánál./Fotó adományozó: Urbán Tamás/Fortepan 88919.

Új hozzászólás