Putyin kimondta végre: a románok megszállók!

Kovácsi Sándor írta 2021. 07. 21., sze - 05:20 időpontban

"Oroszországot meglopták, az orosz, az ukrán és a fehérorosz egy nép, a románok pedig megszállók…" – ilyen és ehhez hasonló állítások olvashatók a Vlagyimir Putyin által jegyzett, a román sajtó szerint propagandisztikus cikkben.

A propagandaháború Oroszország és Ukrajna között egyre bizarrabb formát kezd ölteni, mindkét fél sajátos „történelemszemléletét” hangoztatja, de miközben Ukrajnában a legfelsőbb körök azt a nézetet erőltetik, hogy az oroszok tulajdonképpen nem is szlávok, addig Oroszországban „csak” a pánszlávizmus hangoztatására és a történelmi tények és események eltorzítására tesznek kísérletet.

Vlagyimir Putyin legutóbb nagy terjedelemben foglalkozott a témával, Ukrajnát műállamnak nevezve. Ugyanakkor szóba került Románia is. Az orosz elnök szerint Románia megszállta Besszarábiát és Észak-Bukovinát,  így igazságszolgáltatás történt 1940-ben, amikor a Szovjetunió visszakapta ezeket a területeket, beleértve a később felszabadított Kígyó-szigetet is, ami megint egy fájó pont román szempontból a Fekete-tengeri gázlelőhelyek miatt (a gondolatmenetet követve, nyilván Észak-Erdély visszatérése is jogos volt). Putyin amellett érvel, hogy a Szovjetunió egykori tagköztársaságai vissza kellene kapják azokat a területeket, amelyeket birtokoltak, amikor beléptek a szovjet birodalomba. Ilyen körülmények mellett természetesen Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése szóba sem jöhet.

Putyin Magyarországot és Lengyelországot is említi, igaz, abban a kontextusban, hogy a történelem folyamán ezen országok határain belül éltek oroszok (Magyarország esetében ruszinokra gondolhat). Ukrajnában egyébként a hivatalos, törvényileg is kimondott álláspont szerint a magyarok megszállók (nem őshonos kisebbség), akik „ősi ukrán” (Kijevi Rusz) területeket vettek el az ezek szerint mindig is létező Ukrajnától. Ennek a történelemhamisítás kategóriájába tartozó állításnak még akkor sincs értelme, ha valamiért Putyin álláspontja lenne a megkérdőjelezhetetlen igazság, hiszen akkor ezt a téma a magyarokra és az oroszokra tartozna, ha már az orosz és az ukrán egy nép.

Hozzászólások

Benda Istvánné

2021. 07. 21., sze - 18:45

Szerintem ők is megszállók voltak! A magyar nép soha nem volt megszálló, mindig minket szálltak meg! Pl. Török,osztrák stb! Minden királyunkat megölték! Sajnos a 2- ik világháborúban rossz helyre álltunk amiért meg is fizetünk! Mindenki Nagy Magyarországot akarta így ezért is mi fizettünk meg az árát! A Románok 100 évre elvették Erdélyt,a többi a Felvidéket,az oroszok is! Nem folytatom tovább! Csak annyit hogy senki nem adott vissza semmit, csak kihasználták a magyar népet! Ez a véleményem!

A magyarok Honfoglalását minek nevezné az itt élő szláv népek szemszögéből? Mi volt utána a portyázás 300 évvel a Hunok után? Rákóczi kurucai mit műveltek a délvidéken a rácok és tótok ellen aminek a Kecskeméti pogrom lett a megtorlás? A Himnusz is megemlíti: Hányszor támadt tenfiad...István- Koppánytól a mai napig is aktuális megállapítást. A Magyar vírtusnak köszönhető, hogy a környező országok népe nem szereti a Magyarokat PL1968 augusztus 20.

Ön magyar egyáltalán, mert a sok évszázados megszállók kánonját írja.

Daniel ferenc

2021. 07. 23., p - 19:54

Ne legyünk rosszak mindenkinek adjunk egy kiflit mi is kapjuk meg azt a Kiss zsemlenket

Új hozzászólás

Forrás neve
Itthon.ma