Kultúra

A gondolatgazdagságot a dilettánsok hibájaként szokás felhánytorgatni a "tudományos konszenzus" szalonjaiban. Pedig az ellenőrzött gondolatgazdagságra (kontrollált kreativitásra) szükség lenne ott, ahol csak "írásutánzatra" és "rontott latin M"-re telik.

Május 30. egészen 1944-ig Csaba királyfi ünnepe volt, katonai ünnepnek számított, mint a marosvásárhelyi Magyar Királyi „Csaba királyfi” Honvéd Gyorshadnemi Hadapródiskola iskolanapja. Aztán felhagytunk a székelyek legendás vezérének ünneplésével. Ennek okairól tán többet tudhatunk, mint a legendás hősről, akinek élete a a regék homályába vész. Van olyan elmélet is, mely szerint valójában nem is létezett, alakját több – talán három – időben és térben egymástól távol élő személy alakjából „gyúrták” össze.

Fejes László nyelvész csak annyit tudott Sadovszky felismeréseire mondani, hogy akkor át kellene dolgozni az egész nyelvtörténetet. Mit lehet ehhez hozzátenni? Igen, ez a helyzet: több ok miatt is időszerű lenne átdolgozni a régen levitézlett finnugrista nyelvtörténetet.

Az idén ünnepelt Szent László-emlékév kimagasló eseménye zajlik vasárnap a nagyváradi római katolikus egyházmegyében: az eddigieknél lényegesen több hívet várnak a hagyományos Szent László zarándoklati napra, amely ugyanakkor túllép eddigi keretein, és a körmenet nem csak a Schlauch-kertet kerüli meg, hanem a zarándokok a székesegyháztól a lovagkirály által alapított nagyváradi várig vonulnak, ahová egykoron szent királyunkat eltemették...

A sportolóknak a hivatalos ceremóniák alatt és a győztes pódiumon is tilos lesz a politikai aktivizmus és a szlogenek használata. Az olimpikonokat azonban nem tiltják el mindenféle aktivizmustól. A versenyzők a csapatmegbeszélések, interjúk és sajtótájékoztatók során használhatnak BLM-jelszavakat, ha akarnak. A NOB azt állította, hogy a sportolói aktivizmusra vonatkozó tilalmakat egy közvélemény-kutatás után fogalmazta meg, amely szerint a megkérdezett 3500 sportoló "többsége" támogatta ezt a tilalmat és nem akar az olimpián Black Lives Matter dolgokkal presszionálva lenni...

E cikkben egy acoma edény (1. ábra) jeleit olvasom el és feltételezem, hogy az indián népi jelmontázsok értelmét sikerült megközelítenem. A további kutatás előtt álló feladat, hogy ezt az értelmezésemet amerikai adatok alapján ellenőrizze, pontosítsa és kiegészítse, az esetleg létező nyelvi megfeleléseket feltárja.

Mintegy húsz évvel ezelőtt jártam benne, akkor még műhelyként szolgált. Azért érdemes a kiemelt figyelmünkre, mert a tető héjalásában több jeles sindüt (tetőcserepet) is lehet látni. Mivel a környezet szép és célpontja a falusi turizmusnak, érdemes lenne megmenteni, hasznosítani s a település nevezetességeként a rajzos sindükkel egyetemben bemutatni...

Bencsik Gábor, nemrégiben joggal vetette föl a televíziós beszédhibákat egy facebook posztban. Kapott is szegény hideget-meleget, pedig csupán egyetlen kifogást említett. Mondhatnánk, ezt a kifogást a jéghegy csúcsának. Azonban, ha nem Edward John Smith a kapitány, akkor a jéghegyet ki lehet kerülni. A médiában azonban, rengeteg Edward John Smith van manapság. Ezért mint a Titanic, szép magyar nyelvünk is menthetetlennek látszik...

Budapesten, a Ferencvárosban, 1905. április 11-én született József Attila, huszadik századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. 97 éve – 1924. július 10-én -, nagy diadalt ünnepelhetett a magyar sajtószabadság. József Attilát a Büntető törvényszéken a Schadl-tanács Lázadó Krisztus című verséért 8 hónapi fogházra és 200 000 korona pénzbüntetésre ítélte, a költő védője - Vámbéry Rusztem - minden igyekezete ellenére.

Ám az olvasó - ha megfelelő rovológiai terepismeret birtokában olvassa Rumi Tamásnak a Rovásinfoban megjelent "Wikipédia kezdőlap - rovásírás" c cikkét - a szerző akarata ellenére is könnyen hasonló következtetésre juthat.