<> Kultúra | Hungary First

Kultúra

 • Teljességgel tudománytalan összefüggési láncolat nyomába indulunk, amikor a XIX. sz-i tudós, Horvát István munkásságára hagyatkozunk. Az Országos Széchenyi Könyvtár első ,,őreként” olyan történelmi adatokat bányászott ugyanis elő, melyek miatt az utána szárba szökő finnugor irányzat képviselői, őt, elhallgattatási céllal őrültnek bélyegezték meg. Így hajdani ismeretei máig kimaradtak a vizsgálati körből. Szerencsére Isten malmai őrölnek, körültekintésre késztetve a szemérmes történettudományt.

 • A székely írás eredeztetésének tudománytörténeti fordulata az ezredforduló előtt következett be. Ennek lényege, hogy a székely írás nem ótürk, hanem magyar eredetű és előzménye, a magyar hieroglif írás már a kőkorban általánosan el volt terjedve. Sikerült a vonatkozó tudományos érveket rendszerbe foglalni és közreadni (Bronzkori magyar írásbeliség, 1993.), aminek hatására az akadémikus "tudomány" képviselői (Róna-Tas András, Sándor Klára és mások) feladták a száz éven át hangoztatott, de sohasem bizonyított magyar- és tudományellenes álláspontjukat.

   

 • Száz pincészet és neves séfek vesznek részt a száz éves Danubius Hotel Gellért Márton-napi borfesztiválján, amelyet csütörtöki nulladik napján sörfesztivál vezet be. A 20. század eleji palotaszállók szecessziós stílusában megépített hotel a mai napig az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak, és az egyik leglátogatottabb szállodája is.

 • Arról tájékoztat, hogy ez egy „gyengébb minőségű” tárgy, amelyen „rontott M” betű látható. Ezzel szemben nincs rajta semmiféle M betű. Ha ez kétséges lenne az Ön, vagy a munkatársai számára, akkor bármelyik nem debil általános iskolástól megbízható tájékoztatást kaphatnak az M betűről. Kitűnő minőségű rovásjelek azonban voltak a jelvényen, amíg le nem reszelték, majd le nem polírozták a felületét.

 • Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben - írta szombaton a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Mint Köbli Norbert fogalmazott, az Örök tél "ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között" lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

 • Az Egri csillagok 1968-ban került a hazai mozikba olyan nevekkel, mint Venczel Vera, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva vagy Mádi Szabó Gábor. A kerek évfordulóra való tekintettel a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság digitálisan felújította a filmet, amit már 4K minőségben láthat a közönség.

 • Az Egy nap című filmmel versenybe szálló rendezőnő öt másik alkotóval esélyes az Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI díjra. A nyertes december 15-én a 31. Európai Filmdíj átadóján veheti át az elismerést, akinek személyét egy 3500 fős tagú társaság választja ki.

 • Vártuk a „boldog békebeli időket”, az idillt, a nyugalmat, a csöndet, a szépséget, de itt ennek a lerombolása történt. Nemes László XX. százada, nem az a XX. század eleji idill, mint amit vártunk. Éppen ezt a képet törte össze bennünk. Mert hogyan is képzelhető el egy idill 1913-ban, és rá egy évre már a háború borzalmai között találjuk magunkat? A rendezőt éppen ez a kérdés foglalkoztatta. Hogyan lehet az, hogy ez az időszak a technikai találmányok, a szellemi kulturális vibrálás, a nők emancipálásának korszaka, ami után hirtelen jön két pusztító háború. Kellett lennie valami előzménynek.

 • Az utóbbi napokban, a készülő regényemhez történő adatgyűjtésem közben, két rendkívül érdekes hivatkozással találkoztam a keresett témámmal kapcsolatban. Ezek egyike a néprajztudós és gyűjtő Erdélyi Zsuzsanna könyve volt, „Hegyet hágék, lőtőt lépék! Archaikus népi imádságok” címmel, a másik pedig  Ujfalusi Judith „Makula nélkül való tükör“  című, 1712-ben kiadott műve.

 • "A négy alapító állam Törökország, Kazakisztán, Azerbajdzsán, és Kirgizisztán elnökeinek ratifikációjával hozták létre a Nemzetközi Türk Akadémiát 2009-ben. A cél a törökségi - török nyelvű, kultúrájú - vagy azzal szoros kapcsolatban álló népekkel foglalkozó tudományos kutatások nyelvészeti, történelmi, néprajzi, antropológiai koordinációja."