<> Kultúra | Hungary First

Kultúra

 • A székely írás eredeztetésének tudománytörténeti fordulata az ezredforduló előtt következett be. Ennek lényege, hogy a székely írás nem ótürk, hanem magyar eredetű és előzménye, a magyar hieroglif írás már a kőkorban általánosan el volt terjedve. Sikerült a vonatkozó tudományos érveket rendszerbe foglalni és közreadni (Bronzkori magyar írásbeliség, 1993.), aminek hatására az akadémikus "tudomány" képviselői (Róna-Tas András, Sándor Klára és mások) feladták a száz éven át hangoztatott, de sohasem bizonyított magyar- és tudományellenes álláspontjukat.

   

 • Száz pincészet és neves séfek vesznek részt a száz éves Danubius Hotel Gellért Márton-napi borfesztiválján, amelyet csütörtöki nulladik napján sörfesztivál vezet be. A 20. század eleji palotaszállók szecessziós stílusában megépített hotel a mai napig az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak, és az egyik leglátogatottabb szállodája is.

 • Arról tájékoztat, hogy ez egy „gyengébb minőségű” tárgy, amelyen „rontott M” betű látható. Ezzel szemben nincs rajta semmiféle M betű. Ha ez kétséges lenne az Ön, vagy a munkatársai számára, akkor bármelyik nem debil általános iskolástól megbízható tájékoztatást kaphatnak az M betűről. Kitűnő minőségű rovásjelek azonban voltak a jelvényen, amíg le nem reszelték, majd le nem polírozták a felületét.

 • Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben - írta szombaton a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Mint Köbli Norbert fogalmazott, az Örök tél "ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között" lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

 • Az Egri csillagok 1968-ban került a hazai mozikba olyan nevekkel, mint Venczel Vera, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva vagy Mádi Szabó Gábor. A kerek évfordulóra való tekintettel a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság digitálisan felújította a filmet, amit már 4K minőségben láthat a közönség.

 • Az Egy nap című filmmel versenybe szálló rendezőnő öt másik alkotóval esélyes az Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI díjra. A nyertes december 15-én a 31. Európai Filmdíj átadóján veheti át az elismerést, akinek személyét egy 3500 fős tagú társaság választja ki.

 • Vártuk a „boldog békebeli időket”, az idillt, a nyugalmat, a csöndet, a szépséget, de itt ennek a lerombolása történt. Nemes László XX. százada, nem az a XX. század eleji idill, mint amit vártunk. Éppen ezt a képet törte össze bennünk. Mert hogyan is képzelhető el egy idill 1913-ban, és rá egy évre már a háború borzalmai között találjuk magunkat? A rendezőt éppen ez a kérdés foglalkoztatta. Hogyan lehet az, hogy ez az időszak a technikai találmányok, a szellemi kulturális vibrálás, a nők emancipálásának korszaka, ami után hirtelen jön két pusztító háború. Kellett lennie valami előzménynek.

 • Az utóbbi napokban, a készülő regényemhez történő adatgyűjtésem közben, két rendkívül érdekes hivatkozással találkoztam a keresett témámmal kapcsolatban. Ezek egyike a néprajztudós és gyűjtő Erdélyi Zsuzsanna könyve volt, „Hegyet hágék, lőtőt lépék! Archaikus népi imádságok” címmel, a másik pedig  Ujfalusi Judith „Makula nélkül való tükör“  című, 1712-ben kiadott műve.

 • "A négy alapító állam Törökország, Kazakisztán, Azerbajdzsán, és Kirgizisztán elnökeinek ratifikációjával hozták létre a Nemzetközi Türk Akadémiát 2009-ben. A cél a törökségi - török nyelvű, kultúrájú - vagy azzal szoros kapcsolatban álló népekkel foglalkozó tudományos kutatások nyelvészeti, történelmi, néprajzi, antropológiai koordinációja."

 • Loholtam mellette a könyvespolcaik között, míg ő a munkáját végezte, hogy egy-egy mondatot, pláne a beszélgetésünk időpontját kicsikarhassam tőle, de nem ereszkedett le a témához, nem is ígért semmit. Ezért nekem Szakács Árpád úrnak a nemzeti kultúráért (vagy a pénzosztás megreformálásáért?) közzétett vitaindító gondolatmenete nem tűnik igazán hitelesnek, bár minden szava igaz. Amikor azonban tehetett volna valamit a nemzeti kultúráért, akkor tökéletesen érzéketlennek bizonyult.