<> Magyarság a határon túl | Hungary First

Magyarság a határon túl

  • A román lapba , Ilie Șerbănescu írt elemzést, amelyet a kolozsvaros.ro közölt magyarul. A neves közgazdász és egykori reformügyi miniszter (1996-98) szerint az ország új elnöke nem kerülheti meg, hogy Erdély és a Regát folyamatos távolodásával foglalkozzon.

  • A verőfényes napsütésben, de fagypontot alig meghaladó hőmérsékletben - kék alapszínű, aranysávos, a nap-hold jelképegyüttessel díszített - székely zászlók százait lengették az ünneplőbe, székely népviseletbe öltözött résztvevők, akik Autonómiát Székelyföldnek feliratú, illetve számos székelyföldi településnevet jelző táblát emeltek a magasba.

  • Orosz Ildikót néhány nappal előtte az SZBU egy munkatársa hívta föl azzal, hogy a számára alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét kihallgatásra, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédje kíséretében felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde.

  • A Nemzetpolitikai Kutatóintézet egy friss kutatásban megállapította, hogy rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik a magyar iskolák iránt Kárpátalján, nemcsak a kisebbségi magyarság, hanem a többség részéről is, az Ukrajnában uralkodó gazdasági válság miatt.

  • Az ukrán állami vasúttársaság, az Ukrzaliznicja egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól közlekedik majd az új járat. Ugyanakkor kiemelték, hogy a tesztüzem csak most indult el, előfordulhat, hogy menet közben lecserélik a mozdonyt vagy a szerelvényeket. A portál emlékeztetett arra, hogy Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára júniusban azt nyilatkozta a Mukachevo.net-nek, hogy a járat beindításához minden készen áll, a késés az ukrán-magyar viszony megromlásában keresendő.

  • Az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és kaliberű rendezvényre készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A Székelyföld autonómiáját zászlajára tűző szervezet ezúttal a román egyesülés centenáriumának jegyében szervezi meg nagygyűlését vasárnap 13 órától, Sepsiszentgyörgy főterén. Ezzel arra emlékezik, hogy száz éve kezdte el működését.

  • A KÉSZ romániai leányvállalata végzi el a kolozsvári Szent Mihály római katolikus templom rehabilitációját - adta hírül a KÉSZ Csoport honlapja. Az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb műemlék épületének számító templomot a 14. században építették gótikus stílusban.

  • Pap Géza 1954-ben született Kolozsváron. Teológiai tanulmányait a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben végezte el 1978-ban. 1979-től Bukarestben teljesített segédlelkészi szolgálatot, 1981-től a Kolozs megyei Magyarkiskapuson szolgált.

  • 1910-ben az erdélyi és bánsági románok nagyjából 20 százaléka tudott magyarul írni és olvasni, és ez a szászok és a svábok körülbelül 30 százalékára is igaz volt. (Az adatok megközelítőek, de az biztos, hogy többségük szinte egyáltalán nem beszélte a hivatalos nyelvet.) Igaz, a románok sorában még magas volt az írástudatlanság mértéke, ez lévén a fő oka annak, hogy a románokat nem lehetett a hivatalos nyelv megtanulására kötelezni.

  • November 4-én októbert idézően meleg nap köszöntött Técsőre. A kéklő égből alázuhogó napsugárözön pedig aranyfénybe vonta az egykori máramarosi koronaváros fáinak sárguló lombozatát, s a természet őszi ragyogásával köszöntötte a XXIX. Arany Ősz Nemzetközi Kórus- és Néptánctalálkozó résztvevőit.