<> Magyarság a határon túl | Hungary First

Magyarság a határon túl

  • Romániában több olyan párt és szervezet is van, amely kiáll a kisebbségben élő magyarok mellett. Kérdés, hogy mekkora lehetőséget ad majd Románia az unió soros elnökségének betöltése alatt arra, hogy a külhoni magyarok elérjék az autonómiát – hangzott el a közrádió A nap kérdése című műsorában.

  • Waum Péter faragómester felajánlásának köszönhetően licitálást indítunk abból a célból, hogy a befolyt összeggel Beke István és Szőcs Zoltán ügyét támogassuk. A két felajánlott fafaragvány juharfából készült és a magyar mondavilág vezéreit illetve a hagyományos magyar életképet ábrázolják. Méretek: Hunor és Magor – 60 cm átmérőjű, juharfa, Altató – 50 x 70 cm, juharfa.

  • 2010 óta nem csökken sem a magyar iskolaválasztók száma, sem a számaránya a Felvidéken. Több régióban egyértelmű növekedés tapasztalható. Ugyanezek a tendenciák elmondhatók Kárpátaljáról és Erdély több régiójáról is, valamint a Délvidéken is egyre gyakrabban hoznak jó döntést a szülők – adta ki közleményben a Rákóczi Szövetség.

  • A Felcsíki Műjégpálya tőszomszédságában álló létesítmény egy év alatt, a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel. Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi és rekuperációs központja kapott helyet.

  • Gyarló az ember, ez alól jómagam sem vagyok kivétel. Van egy olyan régi, rossz szokásom, hogy az egyes médiumok által leközölt hírek, különböző cikkek alatti kommentszekcióban gyakran kifejezésre juttatom véleményem az adott témát illetően. Pár napja történt meg velem, hogy véleményt mertem írni a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban az egyik baloldali sajtóorgánum tudósítása alá.

  • Szili Katalin szerint az erdélyi magyar pártoknak és politikai szervezeteknek "le kellene porolniuk", és közösen kellene aktualizálniuk a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvény tervezetét, s közösen kellene dolgozniuk az oktatási törvény tervezetén is.

  • Az elálmosító nagyfaluba csöppent idegen, aki bámészkodva az utcákat rója, mégse lát annyi sorsára hagyott, pusztulásra ítélt lakóházat, mint például Egyházaskéren, a parányi észak-bánáti településen, se zónázó, csoportokba verődve lézengő cigányokat. Valamivel el kell oszlatni ezt a felszíni nyugalmat, hogy láthatóvá válhasson a valóság.

  • Tegnap megrökönyödve kaptuk azon hírt, miszerint a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (így szól az új név, az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a régi rövidítést, a MOGYE-t, használom) keretén belül megalakult az angol kar, ahelyett, hogy megalakult volna a már olyan rég beígért magyar orvosi kar.

  • Az RMDSZ-nek, a legnagyobb és magát legfontosabbnak tartó szervezetnek nem akaródzik feladni óvatoskodó, kis lépések politikáját. Az oly sokat emlegetett 80 százalékos támogatottságával neki kellett volna indítványoznia, új ötletekkel előállnia, de csak kullogott az események mögött.

  • A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának vezetősége nehezményezi, hogy Románia kormánya, elnöki hivatala és parlamentje szó nélkül hagyta a magyar kormány bejelentését, miszerint 25 milliárd forinttal támogatja a Székelyföld gazdasági fejlődését célzó programokat. Szerintük ugyanis ez is bizonyítja, hogy az RMDSZ támogatásáért cserébe a jelenleg hatalmon lévő román pártok, a nemzeti érdek és a három megyében élő románság rovására tettek engedményeket a magyar vezetőknek.