<> Magyarság a határon túl | Hungary First

Magyarság a határon túl

  • Tegnap délután egy tüntetést is szerveztek Bukarestben az Úzvölgyében történtek miatt. Jakab Kevend a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, sajnálja, hogy a helyszínen őrséget álló személyek nem tudtak higgadtan reagálni a provokációra. Hozzátette, a fóliázás és a tegnapi eset miatt a temető ügye elég kilátástalan helyzetben van. A fóliázástól korábban az őrt álló civilek és az RMDSZ is elhatárolódott.

  • Az oláhok magukból kikelve hisztériáznak, a Romania Mare párt egyik vezére pedig választási csúcskampányt csinált az Úz-völgyi magyar katonatemetőben történtekből, és abból, hogy állítólag jól megverték a magyar huligánok, akiket úgy jellemzett, hogy „rosszabbak voltak, mint Attila hunjai”.

  • A bukaresti Forradalom téren péntek délután az állítólag az Úzvölgyi temetőnél megvert George Simion tucatnyi szimpatizánsa tüntetett az aktivista „bántalmazása” miatt. Feliratokat tartottak a magasba, amelyek szerint a román nemzeti hősökből űztek csúfot azok, akik az úzvölgyi betonkereszteket letakarták.

  • Már évek óta kongatják a vészharangokat Beregszászban, több helyen is a csatornába folyik bele a szennyvízcsatorna. A legkritikusabb a helyzet az egyik lakótelep mellett, ahol a házakból egyenesen a Vérkébe folyik a csatorna. Az sem titok, hogy a helyi önkormányzat már hosszú ideje igyekszik megoldást találni a problémára, ám a polgármesteri hivatalban azt közölte, hogy a helyi költségvetésben nem tudják ezt finanszírozni.

  • Szerbiában a legerősebben a Dél-Bánságban fújnak a szelek, a Kosava “elvégzi a munkáját” és időnként szinte már tornádókat meghazudtoló erővel tombol. Így tett április végén is, amikor a szél egy nagyjából 4-6 négyzetméteres tetődarabot is letépett a verseci nagytemplom jobb tornyáról. Erre jöttek a jelenleg is folyamatosan esős, májusi rekordcsapadékos idők, amely hatására a templom tornya teljesen átázott...

  • Szemeteszsákokkal „konzerválták” a betonkereszteket, majd írtak egy olyan nyilatkoztatot, amit még a magyar elöljárók sem fognak kitenni az ablakba. Ez ám a tiltakozás: szemeteszsákokat húztak „konzerválás céljából" a katonatemetőben felállított 52 betonkeresztre és a nagyméretű ortodox keresztre az Úzvölgyi Civil Akciócsoport nevű szervezet képviselői, akik szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükhöz egy szókimondó nyilatkozatot is csatoltak, melyet teljes egészében közlünk.

  • Eltávolították Mihály vajda vitatott művészi értékű lovasszobrát a nagyváradi Szent László térről. A nagyváradi magyarok titkos reményei ellenére nem a városalapító magyar király szobra kerül vissza eredeti helyére, hanem egy újabb román történelmi személyiség, I Ferdinánd román király lovasszobra kerül a főtérre...

  • A Holosz Ukrajini portálján már olvasható a nyelvtörvény szövege, és az alábbi közlemény: „Az újság már a nyomdában van, a törvény május 16-án (azaz ma) kihirdetésre kerül”. Mint az várható volt, miután a parlament leszavazta a jogszabály elfogadását gátló törvénytervezeteket, Andrij Parubij házelnök azt látványosan aláírta, 15-én pedig a néhány napig még bizonyosan hatalmon lévő államfő is ellátta kézjegyével...

  • Petro Porosenko leköszönő elnök korábbi Twitter-üzenetében nem hagyott kétséget afelől, hogy aláírja-e a dokumentumot: „A nyelvtörvénnyel kapcsolatos munka több évig tartott. Eltávolítottuk belőle azokat a büntető intézkedéseket, struktúrákat, melyek nyomást gyakorolhattak volna az üzleti életre. A szöveg harmonikus és kiegyensúlyozott lett, ezért azonnal aláírom, amint elém terjesztik a törvényt.”

  • A nyelvészetileg kevésbé érzékeny közönségnél viszont az „untermenschen” szó váltott ki erős nemtetszést, mivel a huszadik század derekán, a nácizmus eszméitől megszédült németek többnyire ezzel a szóval illették az általuk alsóbbrendűnek tartott embereket főleg a zsidókat és a romákat. Ma már hiába keresnék ezt az óriásplakátokat a kassai repülőtérnél, a botlást tudatosítva azt ugyanis már eltávolították.