<> Tudomány és Technika | Hungary First

Tudomány és Technika

  • Az EU szabályozói egy olyan értékelés alapján döntöttek a Monsanto glifozát alapú gyomirtója engedélyének megújításáról, amelynek nagy részét az agrár-vegyipari óriás saját jelentéseiből plagizálták, az Európai Parlament többoldalú képviselőcsoportjának beszámolója szerint.

  • A több mint ezer éves szobrokat és faragványokat a dzsihádisták szándékosan tették tönkre, amikor kétszer magukhoz ragadták az ország középkori városának irányítását a Szíriát sújtó háború idején, ami kilenc éve tört ki márciusban. Az 1800 éves bájos és gazdagon öltözött nő, Palmüra Szépségének mellszobrát az Iszlám Állam harcosai 2015-ben rongálták meg a város elleni első támadáskor.

  • Az ásatásról származó adatok elemzésekor feltűnt az is, hogy amikor a kutyák megjelentek a területen, a nyulak száma is megnövekedett. A nyulat a húsa miatt vadászták, ám a Subajka 6 lakói csontjaiból gyöngyöt is készítettek. A régészek valószínűnek tartják, hogy a kutyák megjelenése összefügghet a lelőhelyen a kisebb zsákmányállatok számának megnövekedésével.

  • Hogyan alakult ki az a rendszer, amit meg kell változtatnunk? Az emberek nagy része úgy véli, hogy nagyon nehéz a változás, mivel az életük folyamatosan a hatalmi harcok kiszolgáltatottságának függvénye. Aki megszerzi a hatalmat, az tűzzel-vassal, vérrel őrzi meg, amíg egy másik, erősebb hatalom el nem veszi tőle. A félelem és a rettegés hozza létre a világpusztító fegyvereket.

  • Minden eddiginél több, összesen 327 transzplantációt végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem munkatársai, mellyel az Eurotransplant tagállamai között a szívátültetések tekintetében a második, a vese- és májtranszplantációk számát tekintve pedig a negyedik és ötödik helyen áll az egyetem, a nem élődonoros veseátültetések esetében pedig már évek óta vezeti a ranglistát.

  • Több mint 100 év óta úgyszólván megszakítás nélkül folynak az ásatások fővárosunk mai területén Attila, Árpád és a magyar királyok sírjainak felkutatására, az Alba Ecclesia (Fehéregyház), a hatalmas prépostsági templom, az Árpád-kori vár és sok más, a korabeli írásokból ismert, valamikor az ősi Budán (Vetus-Budán) létezett épület maradványa, romjai után, majd a mai Buda várhegyi területén a késői Árpádkori építkezések után is.

  • A honlapon a Történeti magyar családnévatlasz című kutatási programról találhat hasznos információkat. Tájékoztatást adunk a kutatási projekt eddigi eredményeiről és a most zajló kutatásokról. Azok számára, akik további részletekre és eredményekre kíváncsiak, elérhetővé tettük a témában megjelent publikációkatés néhány történeti családnév névföldrajzi térképét. 

  • Ez egy nagyon alapos tudományos mű, amelyben minden benne van, amit erről a témáról tudni lehet, az erőszakos katonáktól és katonanőktől kezdve a holokauszttúlélőkön át, a más országokban erőszakot elkövető katonákig - emelte ki a kötet bemutatóján Skrabski Fruzsina, az orosz katonák erőszakosságát feldolgozó Az elhallgatott gyalázat című dokumentumfilm rendezője.

  • A tavalyi Mátyás király-emlékév keretén belül jelent meg egy szuper weblap, amin meg lehet nézni, hogy merre járt életében Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix. A weblap kattintva meglepően szép dizájn fogad, amely a MOME techlab munkája.

  • Fantasztikus freskólelet került elő a vakolat alól Zselízen. A Szent Jakab-templomot eredetileg 14 középkori falfestmény díszítette, ám ezekből mindössze négy maradt fenn, és csak ötről volt eddig tudomásuk a szakembereknek.