Az Arany János-emlékév alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem versenyt hirdetett

HungaryFirst küldte be 2018. 03. 01., cs - 17:14 időpontban

Szép, csengő hangja volt Arany Jánosnak legalábbis így emlékeztek rá azon kortársai, akik még ismerték ifjú színészként. Akár zeneszerzőként is számon tarthatnánk a sokoldalú költőt - írta a Cultura.hu.

Az Arany János-emlékév alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – az Arany János - emlékév Emlékbizottságának támogatásával – versenyt hirdetett új, a költő és író munkáinak felhasználásával készülő zeneművek alkotói számára.

Arany János-emlékév alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem versenyt hirdetett
Arany János

Idős korában gitárt kapott ajándékba születésnapjára, és ekkor kezdte lejegyezni kedvelt dalait, precíz és pontos kottaírással. „Arany János népdalgyűjteménye” fenn is maradt – 148 dal szerepel benne, ebből 19 olyan, amelynek dallamát is ő maga írta. Így akár zeneszerzőként is számon tarthatnánk a sokoldalú költőt.

Várakozáson felüli számú, 74 érvényes pályamű érkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett zeneszerzőversenyre – az Arany János - emlékév Emlékbizottságának támogatásával. A pályázók új zeneműveket alkottak Arany János munkáinak felhasználásával.

Az Arany János Zeneszerzőversenyre pályázók két kategóriában versenyezhettek: zongorakíséretes dallal vagy dalciklussal, illetve vonószenekari kíséretes dallal vagy dalciklussal. A zsűri elnöke Meláth Andrea énekművész, a zsűri tagjai: Fekete Gyula, Dubrovay László, Jeney Zoltán és Vajda János zeneszerzők. A díjnyertes zeneművek közül is felhangzik négy a március 1-jén rendezett Díjkiosztó Gálahangversenyen.

A Zeneakadémia bemutatja a fiatal tehetségeket, akik továbbviszik Arany János szellemiségét és elkötelezettségét a nemzeti kultúra állandó jobbítása mellett. A versenygyőztes fiatalokat mind megihlette Arany János alkotói ereje, aki hazaszeretete mellett hivatása legalaposabb értője is volt.

A hangverseny műsorán szerepelnek még Kadosa Pál, Reinitz Béla, Kodály Zoltán olyan művei, amelyek Arany János-versekre születtek, és hallhat a közönség néhányat a költő saját dalaiból is. A hangversenyen Halmai Katalin, Kiss Judit Anna, Rálik Szilvia, Szakács Ildikó, Philipp György, Najbauer Lóránt, Pataki Bence és Szappanos Tibor énekel, Virág Emese és Kiss Péter zongorázik. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Madaras Gergely vezényli.

Mi, a Zeneakadémián úgy érezzük, az Arany János Zeneszerzőversennyel méltó módon tiszteleghetünk a puritán, ám lenyűgöző műveltségű Arany János emléke előtt, aki szerette és értette a zenét, és akinek szavai mindannyiunk lelkében muzsikálnak.

– nyomatékosította a verseny jelentőségét Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Muzikálisabb, az igazi zenéhez és a vers elvontabb zeneiségéhez egyaránt kivételes affinitást mutató költő nem sok akad a 19. századi magyar irodalomban. (…) A dallamból fejlődött mintegy a gondolat. Van abban valami szimbolikus és magától értetődő természetesség, hogy épp Kodály volt az, aki Arany János halála után sok-sok évtizeddel aktívan közreműködött a költő száznál is több dallamot számláló gyűjteményének közreadásában.

– összegezte Molnár Szabolcs zenetörténész a verseny alkalmából.

Arany-dalok

Az Arany János Zeneszerzőverseny Díjkiosztó Gálahangversenye

Műsorvezető: Bősze Ádám

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont, Petőfi Irodalmi Múzeum

Időpont: 2018. március 01. 19.30

Helyszín: Zeneakadémia, Nagyterem, Budapest

(Cultura)

Új hozzászólás