Feltehetően október 12-től óriási változások a benzinkutakon az Európai Unióban

Sebestyén Márta küldte be 2018. 10. 08., h - 20:06 időpontban

Aki reflexből nyúl a töltőpisztolyért, azt érhetik meglepetések a jövőben: változnak az üzemanyagok eddig jól ismert jelölései. A jól ismert oktánszámra alapuló jelöléstől elbúcsúzhatunk idén ősszel, a tervek szerintoktóber 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban– írta a Vezess.

A szándék jó, de megvalósítás már első ránézésre is kérdéseket vet fel. Azokban az országokban, ahol benzin a benzin (mint hazánkban is), és nem pedig petrol, ott a dízelek B betűs jelölése könnyen megkavarhatja a sietősen tankoló autóst.

A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű.Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbólumuk. Az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék kerülnek elhelyezésre.

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be. A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek). A kötelező jelölések mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai.

Forrás: origo.hu

Borító: Vezess

Új hozzászólás