Éleződik az INF konfliktus

HungaryFirst küldte be 2018. 12. 06., cs - 08:24 időpontban

Az amerikai fél semmilyen bizonyítékot nem terjesztett elő annak alátámasztására, amely szerint Oroszország megsértette a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) megsemmisítéséről szóló megállapodást - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak szerdán Moszkvában az MTI szerint.

Az orosz államfő arra reagált, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden ultimátumot intézett Moszkvához. Ennek értelmében az USA felfüggeszti az INF-szerződésből fakadó kötelezettségeinek teljesítését, amennyiben Oroszország hatvan napon belül nem tér vissza a megállapodás tiszteletben tartásához - írja az Idex.hu.

Washington szerint ugyanis az orosz fél megsértette a szerződést.

Putyin szerint Oroszország nem sértette meg az INF-szerződést, ellenzi annak felmondását, ám ha az Egyesült Államok kilép belőle, akkor "kénytelen lesz válaszolni". Ha Washington közepes hatótávolságú rakétákat fog gyártani, akkor Moszkva így tesz majd.

Érthetőnek nevezte, hogy az Egyesült Államok ki akar vonulni ebből az Oroszországgal kétoldalú alapon megkötött szerződésből, mert más országok a jelek szerint közepes hatótávolságú rakétákat fejlesztettek ki, és a megváltozott helyzetben maga is szeretne ilyen eszközöket.

Putyin emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok 2002-ben szintén egyoldalúan kilépett ki a ballisztikus rakéták elleni védelem tilalmáról 1972-ben megkötött (ABM-)szerződésből, amely a nemzetközi biztonság egyik sarokkövének számított. Akkor "a meggondolatlan lépést" nem indokolták meg, most viszont Washington igyekszik Moszkvára hárítani a felelősséget.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy az Egyesült Államok "élezi a helyzetet" és "manipulálja a tényeket" az INF-szerződés körül, hogy elleplezze valódi céljait.

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a külföldi katonai attasék számára tartott tájékoztatóján nemcsak az európai biztonságra, hanem a hadászati stabilitás egészére is veszélyesnek nevezte az Egyesült Államoknak az INF-szerződés felmondására vonatkozó szándékát. Kilátásba helyezte, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül Washington kilépését a szerződésből, és ha megtörténik, célbe fogja venni azokat az országokat, amelyek területén közepes és rövid hatótávolságú amerikai rakétarendszerek vannak telepítve.

MTI; Index

Új hozzászólás