Sokszáz alkotást neveztek a Zsigmond Vilmos filmfesztiválra

Mákossüti küldte be 2019. 02. 12., k - 09:14 időpontban

Harmadik alkalommal rendezik meg májusban a nemzetközi filmmustrát, amit a 2016-ben elhunyt Oscar-díjas magyar operatőrről neveztek el.

A versenyt idén nagyjátékfilm, kísérleti film és kisjátékfilm kategóriában hirdették meg, ezekre összesen több mint háromszáz nevezés érkezett.

A művek zöme európai alkotás, de a világ minden tájáról küldtek filmeket. Bővebb anyag érkezett Portugáliából, Belgiumból, Kínából és Németországból, de képviselteti magát Olaszország, Vietnam, Chile és Norvégia is.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma, az 59 pályaműből 43 külföldi, 16 pedig hazai gyártású, melyek között több fesztiválnyertes alkotás található. Mindez azt mutatja, hogy a szegedi operatőrfesztivál híre egyre inkább elterjed.

A beérkezett művekből előzsűri választja ki a versenybe kerülő legjobbakat. Monory Mész András, Ferenczi Gábor filmrendező és Lovasi Zoltán operatőr mellett fiatal filmesek is részt vesznek az előválogatásban, így a többszörösen díjazott Ostrom című film alkotói, Kovács István rendező és Dévényi Zoltán operatőr.

Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztivált első alkalommal 2017-ben szervezték meg azzal a szándékkal, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

A filmes seregszemlét idén május 28. és június 1. között rendezik meg Szegeden.

filmszakadas

Új hozzászólás